Höbalarna blev smileys – hyllas för aktionen: ”Det kliade i fingrarna”

Publicerad 2018-06-26

Bonden blev glatt överraskad när han kom hem.

Ska du på semester till Norge? Då kan du få syn på 16 mycket speciella höbalar.

– Jag tänkte med en gång när den gula plasten kom, att det här blir det smileys av, säger Monica Lönsethagen till norska TV2.

För ett tag sedan började bonden Öyvind Valle vira in sina höbalar i gul plast. Det är årets färg för att stödja barncancerforskning.

Det fick sambon Monicas händer att klia. De gula ”dinosaurieäggen” såg ju ut som smileys utan ansikten, tyckte hon.

Så en junikväll när Öyvind var iväg med sin son så slog hon och 17-åriga dottern Andrine Lönsethagen Hasleengen till.

– Jag skulle egentligen jobba den kvällen, men det kliade så mycket i fingrarna. Så när han ringde och sa att han var borta drog jag hem en kvart senare, säger Monica till norska TV2.

Mest glada smileys

Hon och Andrine bestämde att alla smileys skulle vara glada – men dottern ville hemskt gärna rita en som kräkte också. För att få till konstverket krävdes tre timmars hårt slit och tuschpennor till en kostnad av nästan 1 000 kronor.

Resultatet blev 15 glada, tokiga och kärleksfulla ansikten i en lång rad, och ett ensamt kräkandes ute på vänsterkanten.

Positiva reaktioner

När Öyvind återvände till gården möttes han av sina 16 nya vänner. Han tog en bild och skrev: ”Så är det att komma hem”.

– Han var jättenöjd med vårt jobb, säger Monica till norska TV2.

Och fler har fått glädje av de målade höbalarna. Bilister som kör förbi tutar glatt, ibland sker det flera gånger om dagen. På sociala medier sprids bilder på konstverket, och reaktionerna är positiva.

– Nu har det burit iväg helt. Det har bland annat skickats hit blommor och en dikt, säger Monica.

Följ ämnen i artikeln