Vädervarningskaoset: Värme, ösregn, bränder och åska

Uppdaterad 2021-07-15 | Publicerad 2021-07-14

Veckan bjuder på fortsatt högsommarvärme – med inslag av regn, åska och risk för bränder.

SMHI har även gått ut med flera klass 1-varningar.

– Det börjar dyka upp ganska kraftiga regnskurar med åska inblandat på vissa håll i landet, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

Om man bor längs kusten har man troligtvis vaknat upp efter en tropisk natt på onsdagen. Det innebär att temperaturen inte understiger 20 grader, och det varma vädret ser ut att hålla i sig på flera håll i veckan.

Till alla områden i Götaland, Svealand och längs Norrlandskusten riktar SMHI ett meddelande om höga temperaturer, där det kan bli 26 grader eller varmare.

Men de höga temperaturerna kan ge vissa besvär för personer i riskgrupp.

– Människor i riskgrupper som lider av värmen och har det svårt längtar efter att det ska bli svalt. När det inte blir det är det extra jobbigt. I förlängningen kan det ge till exempel ge en ökad belastning på sjukvården, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI, till TT.

På Gotland är det så pass varmt att SMHI gått ut med en klass 1-varning.

– Sedan igår har man haft omkring 30 grader på Gotland. Temperaturen kommer ligga omkring 30 även under onsdagen och på torsdagen, säger Therese Fougman.

Klass 1-varning för regn och åska

På onsdagen klass 1-varnar SMHI dessutom för stora regnmängder på flera håll. Varningen gäller Jämtlands län, Dalarnas län, Värmlands län och Västernorrlands län, samtidigt som temperaturerna väntas vara höga.

– Det börjar dyka upp ganska kraftiga regnskurar med åska inblandat på vissa håll i landet. I och med den stora regnmängden har vi gått ut med en varning, säger Therese Fougman.

I Jämtlands län och Dalarnas län har SMHI också gått ut med en klass 1-varning för åska.

Therese Fougman säger att det ofta kan regna i anslutning till att det varit höga temperaturer en längre tid.

– När det varit varmt finns det mycket energi i lufthavet, vilket gör att det kan komma kraftiga regnskurar och åskväder.

Även Västra Götaland väntas få en hel del lokala regnskurar i veckan.

Risk för skogsbränder

Samtidigt som regnovädret drar in över Västra Götaland och delar av Mellansverige finns det en risk för skogsbränder i både norr och söder i veckan.

– Det beror dels på de höga temperaturerna, dels på att det är torrt eftersom det inte regnat på länge i de områdena där brandrisken finns, säger Therese Fougman.

Under natten till torsdag kommer regnet röra sig vidare upp över Norrland, där det väntas bli något svalare temperaturer mot helgen.

I södra Sverige ser det ut som att högsommarvärmen kommer ligga kvar över helgen, samtidigt som det kan komma inslag av regnskurar på flera håll.

DAILY Vad gör vi när värmen kommer?

Aftonbladet Daily med Maja Magnusson, Preppa Tillsammans Skarpnäck.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Följ ämnen i artikeln