Aftonbladet på plats på Utøya: Fint att man gör något stort

Uppdaterad 2021-07-22 | Publicerad 2021-07-21

I morgon är det tio år sedan terrordådet på Utøya.

Men redan i dag hedras offren av både politiker – och av offrens kamrater.

– Det är en väldigt speciell dag, men jag är glad att det väcker tankar och debatt, säger arrangemangsansvarig Ann Helen Løvstad.

Aftonbladet rapporterar direkt från Utøya.

Ett decennium av sorg, saknad och återuppbyggnad har passerat. Ön Utøya kommer alltid vara förknippad med det som hände den 22 juli 2011, men för de som var med den dagen har kampen mot högerextremismen fortsatt.

– Det är en väldigt speciell dag, men jag är glad att det väcker tankar och debatt och att man pratar om det som hänt, säger Ann Helen Løvstad som är arrangemangsansvarig och en drivande eldsjäl på Utøya.

Ann Helen Løvstad jobbar på ett hotell på fastlandssidan och tog emot flera av överlevarna som simmat över fjorden den 22 juli 2011. I dag tio år senare jobbar hon med att fortsätta arbetet på Utøya och att ta tillvara på ön och sprida kunskap.

– Minnesceremonierna som hålls i dag och i morgon känns värdiga, det är fint att man gör något stort av det, säger hon.

I dag kommer Stefan Löfven till Utøya, tillsammans med Jonas Gahr Støre, partiledare för Arbeiderpartiet och representanter från Arbeiderpartiets ungdomsförbund ska en minnesceremoni hållas på ön.

Sedan fortsätter uppmärksammandet under eftermiddagen inne i centrala Oslo och i morgon, på den faktiska årsdagen, kommer ingen kunna undgå vilken dag det är.

Statsminister Erna Solberg håller flera tal, likaså f.d. statsminister Jens Stoltenberg och kung Harald.

”Ska bli skönt att få jobba”

Färjeläget där de 560 glada och förväntansfulla ungdomarna tog M/S Thorbjørn på väg mot norska Arbeiderpartiets ungdomsförbunds årliga sommarläger i juli 2011 har tillfälligt flyttats. Vid den lilla hamnen kallad Utøyakaia eller Thorbjørnkaia, byggs just nu ett minnesmonument i brons och vi som ska till ön idag får ta M/S Thorbjørn drygt tre kilometer därifrån.

Vid det nya färjeläget står, precis som i juli 2011, glada och förväntansfulla ungdomar från Arbeiderpartiets ungdomsförbund, AUF.

I år står de med stora hinkar blommor i famnen, buketter och blodröda rosor. De ska med M/S Thorbjørn innan vi andra för att förbereda inför dagen. Med Aftonbladet hann de bara växla några korta ord innan den lilla färjan puttrar ut på fjorden.

– Det känns bra i dag, det ska bli skönt att få jobba lite, säger Aleksandra Seljeseth, från AUF.

77 pelare i nytt monument

Det minnesmonument som just nu byggs på landsidan var tänkt att bli klart till tioårsdagen. Men än syns där bara en arbetsplats. Det har varit en utdragen process där boende i området hotat med stämning.

Men nu är konflikten över och längs strandkanten ska 77 pelare i brons stå formade som två halvmåneformade bågar. Ett för varje människa som föll offer för terrorn för tio år sedan, 69 ungdomar på Utøya och ytterligare 8 i regeringskvarteret i centrala Oslo.

Pelarna fungerar också som ett solur: i en mindre halvmåne rör sig solen i samma tidsrymd som attentatet i Oslos regeringskvarter pågick, och i den större som tiden för massakern på Utøya.

Löfven på plats

Stigen som leder till minnesmonumentet kantas av vildhallon. Löfven vandrar dit tillsammans med Jonas Gahr Støre och Astrid Hoem. Tillsammans lägger de varsamt ner en varsin bukett under det hängande monumentet innan en tyst minut hålls.

Därefter går de ett varv runt monumentet och viskande läser namnen på de personer som miste livet i terrorattacken för tio år sen.

– Jag tror att vi måste svara högerextremismen med ett tydligt enkelt budskap om humanism, säger Löfven till sina norska partivänner.

I den gamla kafébyggnaden, nu kallad Hegnhuset, pryds väggarna av sms som skickats från ön under tiden Breivik sköt skoningslöst. Ungdomar ber sina föräldrar om förlåtelse för allt dumt de gjort och säger att de älskar dem. Här finns också skotthålen från Breiviks kulor bevarade.

Företrädare från AUF berättar för Löfven att det årliga sommarlägret kommer att arrangeras i augusti och hyllar SSU:s stöd efter attentatet.

Stefan Löfven på Utøya för att hedra offren inför 10-årsdagen.

Därefter hölls en presskonferens.

– I dag minns vi offren. De som aldrig fick komma hem. Men vi delar också sorgen med dem som förlorade en son, en dotter, en vän, en älskad. Även de som överlevde, med minnen av terrorn som de mötte. Det är starkt av alla er som orkar lyfta minnet av det som skedde. Så att vi aldrig någonsin glömmer, säger Stefan Löfven.

Han betonade att det var ett politiskt motiverat attentat och att kampen mot högerextremismen måste fortsätta. Inte minst när det gäller hat och hot på sociala medier.

– Jag är djupt imponerad av Norge som nation, men inte minst AUF och Arbeiderpartiet som svarat upp mot det här dådet. AUF har gjort något alldeles fantastiskt. Ni har återtagit er ö, er berättelse, er framtid, säger Stefan Löfven.

– Det är beundransvärt. För mig är det väldigt starkt.

Aftonbladets Marcus Ericsson och Erica Fält på plats på Utøya.

LÄS VIDARE