Nu börjar det verkligt svåra för Merkel

Publicerad 2017-09-24

BERLIN. Angela Merkel kostade inte bara på sig ett leende. Hon till och med skrattade under sitt segertal. Den har väljarna inte sett mycket av under valrörelsen.
Men imorgon börjar det verkligt svåra för Merkel.

Att hon skulle vinna var mer eller mindre givet på förhand. Hon höll god min på scenen trots att partiet har tappat rejält. Anhängarna verkade ändå nöjda. Hon möttes med ett öronbedövande jubel på valvakan i partihögkvarteret på Klingelhöferstrasse i Berlin.
– Vi har lyckats uppnå våra mål, sa en synbart nöjd Merkel. Nu ska vi festa några timmar innan allvaret börjar igen.
För henne lär det börja redan under måndagen. De första kontakterna måste tas med socialdemokraterna, SPD för att höra om de är beredda att fortsätta regera ihop med henne.

Vill gå i opposition

De första reaktionerna från SPD:s ledning är att de vill gå i opposition. Återstår att se om det står sig när de sovit på saken.
I så fall måste Merkel kontakta ett av de nya stjärnskotten i tysk politik, FDP-ledaren Christian Lindner. Han anses ensam ligga bakom partiets starka comeback som gjort att de blev fjärde största parti i förbundsdagen.
Men FDP och Merkels röster räcker inte för att skapa en majoritet. Merkel måste också inleda förhandlingar med miljöpartiet De Gröna.
FDP är högerliberala. Miljöpartiet lutar mer åt vänster. Att få ihop dem på någon slags gemensam kompromiss för att bilda en regering kommer att kräva alla förhandlingsskicklighet som Angela Merkel kan uppbåda.

”Kan ta fram till jul”

Carl Bildt, tidigare statsminister, befann sig på CDU:s valvaka.
– Jag tror det kan ta ända fram till jul innan vi har en ny tysk regering, säger han.
Bildt betecknar valresultatet som "bekymmersamt".

– Det positiva är att Angela Merkel fortsätter som kansler. Det är bra för Europa och för Sverige. Men det blir lite mer komplicerat, framförallt i kontakterna med Frankrikes president Macron.

Merkel saknar i praktiken alternativ. Hon har redan uteslutit allt samarbete med främlingsfientliga AfD, som blev tredje största parti. Hon kan inte heller tänka sig att regera ihop med Die Linke, spillrorna av Östtyskland kommunistpari. Merkel växte upp under kommunisterna och litar inte på dem.

Men det finns inte heller någon möjlighet för SPD att bilda en vänsterregering.
Tyskland har en tradition av att alltid få till majoritetsregeringar. Pressen på de inblandade att komma överens är mycket stor.