Franska politiska underbarnet slår tillbaka mot gayrykten

Av: Staffan Lindberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Han har drömläge att bli Frankrikes president.

Men nu tvingas Emmanuel Macron, 39, försvara sig från uppgifter om att han är otrogen mot sin fru – med en man.

Rykten som bland annat sprids av den ryska propagandakanalen Sputnik.

De senaste veckorna har dramatiken i det franska presidentvalet ökat.

Först besegrade uppstickarkandidaten Benoît Hamon den tidigare premiärministern Manuel Valls och blev socialisternas kandidat. Därefter drabbades republikanernas kandidat François Fillon av valrörelsens hittills största skandal, sedan satirtidningen Le Canard enchaîné avslöjat att han avlönat sin fru Penelope och två av barnen med skattepengar. Den tidigare storfavoriten slåss nu för sin politiska överlevnad.

Favoritfallet anses gynna Nationella frontens kandidat Marine Le Pen, som väntas bli en av de två kandidaterna som går vidare till den andra omgången.

Drömläge för Macron

Men det skapar också drömläge för det nya stjärnskottet Emmanuel Macron, 39. Efter att ha lämnat socialistpartiet skapade han i augusti ifjol den egna mittenrörelsen En Marche! (Framåt!). Macron anses föra en betydligt mer EU-vänlig, och Rysslandskritisk, politik är både Fillon och Le Pen.

De senaste dagarna har Macron klivit fram som favorit att vinna valet, enligt Reuters.

Men nu tycks han ha utsatts för en svartmålningskampanj. Och den franska valrörelsen har dragits ännu djupare ner i smutsen.

Rykten om manlig älskare

Rykten på nätet har spritts om att Emmanuel Macron skulle ha levt ett dubbelliv och haft en manlig älskare. Uppgifter som har plockats upp och spritts av ryska medier, som också rapporterat att Macron stöttas av amerikanska banker och inflytelserika gaypersoner.

– Det finns en rik gaylobby bakom honom, sa den republikanska parlamentarikern Nicolas Dhuicq till propagandakanalen Sputnik nyligen.

Emmanuel Macron är sedan tio tillbaka gift med den tjugofyra år äldre Brigitte Trogneux, som en gång var hans gymnasielärare.

Uppgifter om otrohetsaffärer brukar snarast höra till vanligheterna i franska valrörelser. Ändå ansågs sig Macron vara tvungen att försöka döda ryktena i samband med ett valmöte på måndagen.

”Hologram som rymt”

– Uppgifterna är först och främst obehagliga för min hustru. Hon delar mitt liv från morgon till natt och undrar hur det skulle kunna vara fysiskt möjligt, sa han enligt BBC, och slog därefter an en mer skämtsam ton:

– Det kanske är mitt hologram som har rymt, men det är inte jag!

Den första omgången i det franska presidentvalet hålls den 23 april. Om ingen kandidat får mer än femtio procent av rösterna möts de två främsta i en avgörande andra valomgång den 7 maj.

Publicerad:

LÄS VIDARE