Presidentpalatset stormat i Sri Lanka

Publicerad 2022-07-09

Polisen skingrar protesterande studenter i Colombo på fredagskvällen.

Demonstranter har trängt sig förbi ingången till president Gotabaya Rajapaksas bostad i Sri Lanka och stormat palatset.

Nu sprids filmer på sociala medier där demonstranter badar i presidentens swimmingpool och tar bilder i sovrummet.

Presidenten ska ha hunnit fly.

Tv-sändningar i Sri Lanka visar hur demonstranter kräver att president Gotabaya Rajapaksas avgår, och därefter stormar hans officiella hem i huvudstaden Colombo.

Bilder och filmer som cirkulerar i sociala medier visar hur demonstranter tagit över presidentpalatset. De badar i hans swimmingpool och tar bilder i sovrummet, rapporterar Sky News.

Presidenten ska ha hunnit eskorterats till tryggt förvar, enligt en källa i landets försvar. Enligt källan ska polisen ha avlossat varningsskott för att försöka stoppa demonstranterna.

Utegångsförbud trotsades

Sri Lanka har sedan i fredags varit förlagt under utegångsförbud, sedan oppositionspartier, aktivister och advokatsamfundet hotat med att stämma polischefen. På lördagen hävdes det av polisen.

Då hade demonstranter redan trotsat förbudet och till och med tvingat järnvägsoperatörer att sätta in tåg för att ta dem till lördagens planerade demonstrationer i Colombo, enligt myndigheter.

– Utegångsförbudet var inte avskräckande, tvärtom uppmuntrade det ännu fler människor att gå ut på gatorna i protest, säger en högt uppsatt tjänsteman inom försvaret till AFP.

Tusentals militärer har bussats in till huvudstaden för att förstärka polisen.

Demonstranter trotsade utegångsförbudet under fredagen.

FN manar till lugn

Sri Lanka har i månader haft brist på mat och bränsle och landet drabbas ofta av långa elavbrott. Inflationen skenar och det finns inte tillräckligt med utländsk valuta för att kunna importera viktiga varor.

Demonstranterna har länge skyllt krisen på president Rajapaksas och krävt hans avgång.

FN uppmanar både myndigheter och demonstranter till lugn. I maj ledde konfrontationer vid fredliga demonstrationer till att flera personer dödades och hundratals skadades.

Följ ämnen i artikeln