USA vill få Julian Assange utlämnad – igen

Publicerad 2021-10-30

Julian Assange kan få sin framtid avgjord i veckan.

USA vill riva upp det brittisk domstolsbeslut som just nu stoppar en utlämning av Wikileaks-grundaren.

I sådana fall riskerar Assange 175 år i fängelse.

USA överklagade under onsdagen ett brittiskt domslut som hindrar utlämningen av Wikileaksgrundaren Julian Assange. Fallet kommer att diskuteras av Storbritanniens högsta domstol i två dagar.

I januari i år beslutade den brittiska domstolen att avslå USA:s krav på en utlämning. Enligt domslutet var risken stor för att Assange skulle ta livet av sig om han överlämnades till amerikanska myndigheter.

USA hävdade däremot att rapporten om Assanges psykiska hälsa, som låg till grunden för domslutet, hade stora brister.

Wikileaks-grundaren Julian Assange riskerar 175 års fängelse om han utlämnas till USA.

”Skulle inte överleva”

Det är bland annat dessa brister som domstolen nu ska ta ställning till.

Svenska fästmön Stella Moris, som Julian Assange har två barn tillsammans med, hävdar att fästmannens psykiska och fysiska tillstånd är fortsatt illa.

I veckan besökte hon högsäkerhetsfängelset Belmarsh Prison, där Wikileaksgrundaren sitter häktad.

– Jag blev ganska chockad över hur smal han var, säger Moris till brittiska reportrar.

– Poängen var att Julian inte skulle överleva en utlämning, det var det domstolen kom fram till.

Julian Assanges fästmö Stella Moris.

En rättsexpert som nyhetsbyrån AFP talat med menar att det finns ”vissa chanser” att överklagandet går igenom. Men även om domstolen finner att den medicinska rapporten haft brister tror experten att det kan vara otillräckligt för att riva upp beslutet helt.

I ett dokument som lämnats in till domstolen försäkrar USA att Assange kan få avtjäna alla eventuella straff som utdöms av en amerikansk domstol i hemlandet Australien.

Anklagades för våldtäkter

Det senaste tio åren har Julian Assange bollats mellan flera olika länders rättsystem.

I juni 2012 tog Assange sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London efter anklagelser om sexualbrott i Sverige. Utredningen lades sedermera ned.

2019 tvingades Assange lämna ambassaden, sedan han fallit i onåd med Ecuadors nya regering. Han fängslades då för att ha brutit mot brittiska borgensregler. Sedan dess har han suttit frihetsberövad i väntan på avgörandet om utlämning till USA.

Kan få 175 års fängelse

Skulle Assange utlämnas till USA kommer han få stå till svars för 18 anklagelser om Wikileaks offentliggörande av hemligstämplade dokument 2010. Han riskerar i så fall 175 års fängelse.

Assange-anhängare protesterar utanför högsta domstolen i London.

Dokumenten avslöjade bland annat hur USA mörkat civila dödstal under kriget i Irak och har använts som sprängstoff i den politiska debatten.

2016 ansökte Assange om att få att bli benådad av Donald Trump, då ex-presidenten använt sig av uppgifter i Wikileaksläckan för att skada Hillary Clinton i presidentvalet – men fick avslag.

Reportrar utan gränser har uppmanat Joe Biden att släppa anklagelserna. De menar att Wikileaksgrundaren har ”jagats för att ha tjänat allmänhetens intresse” i sina avslöjanden.