Aftonbladet podcast

Peter levde i skräck i lyxvillan: ”Tvingades till skendränkningar”

Av: 

Anders Johansson

NYHETER

I en lyxvilla i södra Stockholm levde en grupp människor i ett kollektiv – en sekt.

När persiennerna fälldes ner var det dags för bestraffningar som skendränkningar.

– Jag blev utsatt flera gånger – och var med och utförde det på de andra, berättar Peter i podden Aftonbladet Krim.

Sällskapet, som närmast kan beskrivas som en tortyrsekt, kunde avslöjas av polisen sedan en 17-årig flicka anmält att hon blivit hotad på internet.

Utredarna Rickard Johansson och Mia Carlén vid polisens enhet vid Barnahus Stockholm, började nysta i ärendet och upptäckte att hoten mot flickan bara var toppen på ett isberg.

Utredarna hittade en rad andra anmälningar mot den misstänkte förövaren, ärenden som utretts var för sig tidigare men lagts ner i brist på bevis. Det hade då varit ord mot ord. Men sedda tillsammans framgick ett mönster och de nedlagda fallen kunde utredas på nytt.

Poliserna Rickard Johansson och Mia Carlén, vid Barnahus Stockholm, som kunde kartlägga den misstänkte sektledarens särpräglade tillvägagångssätt.

Det handlade bland annat om våldtäkter mot barn och grov misshandel mot sex personer och ledde till åtal och en dom på sex års fängelse.

I podden Aftonbladet Krim berättar poliserna om hur utredningen gick till.

”Tvingades till skendränkningar”

Peter, 65, är en av de utsatta som ingår i åtalet. Han berättar att han och de andra i villan levde som under terror – men ingen vågade säga emot, än mindre berätta för utomstående eller anmäla.

Bestraffningar som skendränkningar eller skenkvävningar, en blöt handduk eller kudde som hölls över ansiktet och förhindrade andning, var vanligt förekommande, berättar han.

”Peter” berättar att han och de andra i villan levde som under terror – men ingen vågade säga emot, än mindre berätta för utomstående eller anmäla.

Han berättar i podden hur han både blev utsatt själv och hjälpte till att utsätta andra – av rädsla.

Du är ju ingen våldsverkare men du tvingades att bli det?

– Ja, det skäms jag ju för i dag.

Tortyrsekten. Den dömde huvudmannen till höger. Intervjuade ”Peter” till vänster.

Hur kändes det första gången du gjorde det?

– Det bär mig emot att säga lite grann, men det är så som det fungerar i en diktatur: Åh vad skönt att det inte är jag som är därinunder. Jag tänkte: Okej, för att slippa det här så hjälper jag gärna till.

”Äntligen lyssnar samhället”

När Peter, som egentligen heter något annat, lämnade sekten efter nio månader i villan tog han mod till sig och polisanmälde, ett ärende som lades ner.

När ärendet togs upp på nytt förra året åtalade åklagaren för en skendränkning han utsatts för men tingsrätten ansåg att bevisen inte räckte till. Händelsen låg ganska långt tillbaka i tiden, runt 2013, och en svaghet som rätten pekade på var bland annat att Peter inte kunde minnas vem av de två kvinnorna som bakbundit hans händer vid det tillfälle som åtalet gällde.

Åklagaren Charlotte Nordström anser att tingsrätten har gjort en felaktig bevisvärdering och har överklagat. Rättegången i hovrätten är planerad att inledas i början av juni och avslutas i höst.

Peter är nöjd med att hans fall tagits upp på nytt och säger att det känns som att samhället äntligen lyssnar.

Den åtalade huvudmannen förnekar brott.

ANNONS

Stoppa myggen i sommar! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel!

Extern länk från Apohem

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Sektexperten: Kan drabba vem som helst

ÄMNEN I ARTIKELN

Aftonbladet podcast

Brott

Sexuella övergrepp