KD och M pressades på Pride om SD-samarbete

Publicerad 2022-08-05

Ebba Busch och Ulf Kristersson pressades under RFSL:s partiledardebatt om vad ett regeringssamarbete med Sverigedemokraterna kan komma att innebära för HBTQI-personers rättigheter i Sverige.

De båda partiledarna menade att eventuella farhågor är obefogade.

– Jag är trygg i mina grundläggande värderingar, säger Ulf Kristersson.

Alla partier var inbjudna till debatten – utom SD.

När RFSL:s traditionsenliga partiledardebatt under Prideveckan drog igång under fredagseftermiddagen, till tonerna av ett brutalt hällregn som piskade ner över Östermalm IP, stod det snabbt klart att Ebba Busch (KD) och Ulf Kristersson (M) skulle inta en särställning bland de övriga politikerna på scenen.

Tidigt i debatten – som egentligen var en utfrågning och som inte lämnade utrymme för replikskiften mellan partiledarna – slog moderatorn Stefan Ingvarsson fast att frågorna skulle riktas till de partier där man ansåg att det rådde oklarhet beträffande deras ståndpunkter.

Vill inte modernisera könstillhörighet

Påfallande ofta ställdes så frågorna direkt till Ebba Busch och Ulf Kristersson, och i betydligt lägre utsträckning till exempelvis Annie Lööf (C). Och även om SD inte bjudits in till eventet så betydde det inte att partiet var frånvarande i samtalet.

Som mest hettade det till när Stefan Ingvarsson frågade Ebba Busch och Ulf Kristersson hur de ställer sig till att reagera med ett parti som ”över huvud taget inte vill modernisera könstillhörighetslagen i Sverige”.

Detta apropå ett regeringsförslag om en ny könstillhörighetslag som ska göra det lättare för transpersoner att ändra sitt juridiska kön som nyligen lämnats till lagrådet – det sista steget innan en proposition kan läggas fram inför riksdagen.

– Vi är väldigt glada över vårt nära samarbete med Liberalerna, vi är också glada över många av de viktiga förändringar där vi har fått fram bra politik tillsammans med Sverigedemokraterna vad gäller till exempel rättspolitiken som jag tror också har bärighet på det här området, säger Ebba Busch och fortsätter:

– Men vår linje kring HBTQI-personers rättigheter är fullkomligt glasklar och inte kompromissbar.

M-ledaren Ulf Kristersson är kritisk till att SD inte bjöds in till debatten.

Kritiserade RFSL

Ebba Busch uppgav därpå, i likhet med Ulf Kristersson, att hon ställer sig bakom en förändring av könsförändringslagstiftningen och att hon vill motverka ”överbyråkratiseringen” av frågan och ”kapa köerna” för de transpersoner som söker sig till vården. Men hon kritiserade RFSL för att inte ha bjudit in Sverigedemokraterna till debatten.

– Jag tror att det är bättre att mötas i debatt där man tycker olika. Då hade skillnaderna i de här frågorna också kunnat få bli ännu tydligare. Men var vi står i de här frågorna är glasklart och de grunderna är inte förhandlingsbara, säger Ebba Busch.

Ulf Kristersson var av samma mening:

– Man får en meningsfullare debatt om man vill prata om ett partis politik om det partiet är här än att vi andra ska svara för ett parti som inte är här, säger Ulf Kristersson och fortsätter:

– Jag är trygg i mina grundläggande värderingar, jag har stått på den här scenen bildligt talet sedan 1995 då jag bröt den moderata partilinjen tillsammans med Fredrik Reinfeldt och röstade ja till registrerat partnerskap.

KD-ledaren Ebba Busch säger att partiets linje kring HBTQI-personers rättigheter är glasklar.

”Vore bättre om alla varit här”

Att statsminister Magdalena Andersson tackat nej till debatten – med hänvisning till ett ospecificerat ”åtagande” – kritiserades av Ebba Busch från scenen.

– Jag tycker att det hade varit bättre om alla åtta partier hade varit här i dag. Både att Socialdemokraterna, som ju faktiskt har statsministerposten, det har tyvärr inte vi, hade varit här. Men också att Sverigedemokraterna hade varit här.

Till SVT har RFSL:s förbundsordförande Trifa Shakely tidigare uppgett att organisationen inte bjudit in SD eftersom partiet inte för någon HBTQ-reform och ”uttalar sig ofta tydligt rasistiskt”.

Följ ämnen i artikeln