Misstänkt Litvinenko-förgiftare död

TT-AFP

Publicerad 2022-06-04

En av de två ryska män som misstänks för giftmordet på Aleksandr Litvinenko har dött.

Den tidigare KGB-agenten ska ha dött i sviterna av covid-19.

Dmitrij Kovtun var en av de två män som misstänks för att ha mördat den tidigare ryska säkerhetsagenten och regimkritikern Aleksandr Litvinenko 2006. Det meddelar andre av de två misstänkta i fallet, Andrej Lugovoj.

Dmitrij Kovtun, till höger, under en presskonferens med Andrej Lugovoj 2006, efter att ha anklagats för att ha förgiftat den ryske ex-agenten och regimkritikern Aleksandr Litvinenko. Arkivbild.

”Min nära och trogna vän Dmitrij Kovtun har plötsligt gått bort efter en allvarlig sjukdom kopplad till en coronavirusinfektion”, säger Lugovoj, som numera är politiker och medlem i den ryska duman.

Alexandr Litvinenkos familj släppte den här bilden på honom från sjukhuset i London, där han behandlades efter förgiftningen. Strax efter dog den 43-årige ex-spionen.

Kovtun och Lugovoj var tidigare KGB-agenter och misstänks ha förgiftat Litvinenko på en hotellrestaurang i London, genom att spetsa hans te med det radioaktiva ämnet polonium-210. Han dog tre veckor senare.

”Bortom allt rimligt tvivel”

Europadomstolen slog i fjol fast att Kovtun och Lugovoj ”bortom allt rimligt tvivel” utfört dådet och att ”Ryssland var ansvarigt”.

Dåvarande brittiska premiärministern David Cameron sade 2016 att mordet var en ”statligt sanktionerad handling” av Ryssland.

Moskva har, precis som de misstänkta själva, konsekvent nekat till dådet.

ANNONS