Hun Sen blir först till isolerade Myanmar

TT-AFP

Uppdaterad 2021-12-08 | Publicerad 2021-12-07

Wunna Maung Lwin och Hun Sen i Fredspalatset i Phnom Penh på tisdagen.

Dagen efter domen mot Aung San Suu Kyi har Myanmars militärregim sökt upp en av sina få vänner i världen – Kambodja.

Myanmars utrikesminister Wunna Maung Lwin togs emot av Kambodjas hårdföre ledare Hun Sen i Fredspalatset, som inrymmer regeringschefens kontor i huvudstaden Phnom Penh.

I samtalen mellan de två männen tackade Hun Sen ja till en inbjudan att besöka Myanmar i januari. Han blir i så fall den förste utländske ledaren som sätter sin fot där sedan militärkuppen i landet i februari i år.

Hun Sen har själv styrt Kambodja med kontroversiellt hårda nypor i tre decennier. Han lovar nu att samarbeta med Myanmar, trots försöken i stora delar av omvärlden att isolera militärstyret i Naypyidaw.

Generalerna störtade de folkvalda ledarna Aung San Suu Kyi och Win Myint den 1 februari i år, och dömde dem i måndags till fyra års fängelse vardera. Efter vilda internationella protester meddelade juntaledaren Min Aung Hlaing att strafftiden kortats till två år.

Men fler åtalspunkter – av omvärlden i hög mån uppfattade som påhittade – väntar, och risken är uppenbar att Aung San Suu Kyi och Win Myint får tillbringa resten av sina liv i fängelse. De är 76 respektive 70 år gamla.

Hun Sens besök i Myanmar ska ske 7–8 januari.