Dansk spionchef häktad i hemlighet

Publicerad 2022-01-10

Lars Findsen, chef för Danmarks militära underrättelsetjänst, har suttit häktad i hemlighet i mer än en månad.

Enligt Danmarks radio misstänks han ha läckt hemlig information som kan skada Danmarks säkerhet eller relationer till främmande makter.

– Det här är helt vansinnigt, och det kan ni citera mig på, sa han till pressen i dag.

Den 9 december skickade den danska underrättelsetjänsten (PET) ut ett mystisk pressmeddelande som väckte stor uppmärksamhet.

Fyra personer som tidigare har jobbat på underrättelsetjänsten eller Danmarks militära underrättelsetjänst (FE) hade gripits.

En av dem sitter fortfarande häktad, och på måndagen framkom att mannen är Lars Findsen, chef för Danmarks militära underrättelsetjänst sedan sex år tillbaka. Det rapporterar flera danska medier.

Ärendet har fram tills i dag täckts av sekretess, men i dag tog domstolen ett beslut om att häva namnförbudet, och framhåller att det är Findsen själv som har velat det.

Lyssnade av samtal

Åtalet hålls fortfarande hemligt, och förhandlingen sker bakom stängda dörrar. Enligt Danmarks radio åtalas han för ett mycket allvarligt brott, som hamnar under kategorin ”förräderi”, och kan ge upp till 12 års fängelse.

Underrättelsetjänsten ska bland annat ha lyssnat av hans samtal, enligt uppgifter till radion.

I dag förs en domstolsförhandling bakom lykta dörrar i Köpenhamns tingsrätt. Lars Findsen mötte pressen i samband med förhandlingen.

– Jag vill att åtalet väcks, och jag nekar till brott. Det här är helt vansinnigt, och det kan ni citera mig på, sa han då enligt Danmarks radio.

PET: Kan skada EU och Nato

Den danska underrättelsetjänsten kommer inte kommentera ärendet. De bekräftar för DR att det är ”högt sekretessbelagda uppgifter”, vilket innebär att den ska vara stämplad som ”hemlig” eller ”topphemlig”.

– Och som därmed kan orsaka Danmark eller länderna i EU eller Nato allvarlig eller extremt allvarlig skada om informationen förs vidare, skriver PET i ett mejl till DR.

Målet ska enligt dem vara en "kvalificerad form av intrång i tystnadsplikten ".

Följ ämnen i artikeln