Halkvarning på flera håll i morgontrafiken

”Kan gå från noll till hundra på en liten fläck”

Av: Ebba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:

Flera olyckor har inträffat i morgontrafiken.

Bland annat var sju bilar och en minilastbil inblandade i tre separata olyckor på väg 195 nära Bankeryd utanför Jönköping.

Fläckvis kan det vara halt på flera håll i landet, varnar Trafikverket.

– Att säga exakt var det är halt är svårt då det kan gå från noll till hundra på en liten fläck, säger Bengt Olsson, presschef vid Trafikverket.

Under onsdagsmorgonen har flera olyckor inträffat i morgontrafiken.

Bland annat var sju bilar och en minilastbil iblandade i tre separata olyckor har inträffat med bara några hundra meters mellanrum på väg 195 nära Bankeryd utanför Jönköping på morgonen.

En person ha förts till sjukhus och det råder långa köer i riktning mot Jönköping.

Enligt Trafikverket är det just nu halt väglag på ett stråk som sträcker sig från södra Göteborg, vidare genom Sjuhäradsbygden och uppemot Jönköpingstrakterna.

– Där är det just nu ett stråk av så kallad frostutfällning, vilket beror på att vägbanan har varit blöt och frusit till under natten, säger Bengt Olsson, presschef vid Trafikverket och fortsätter:

– Problemet är att det är fläckvis halka; det kan vara kalasväg stora delar av vägen och sedan kommer det en frostfläck och då kan det bli en fara om man inte är beredd.

Svåra att upptäcka

Att upptäcka frostfläckarna i tid kan dock vara svårt, säger Bengt Olsson.

– De är framförallt jättesvåra att se.

Under onsdagsmorgonen har 10-15 händelser i samband med halkan inrapporterats i de berörda områdena.

– Vi har sett spridda skurar genom hela området. I huvudsak är det avåkningar.

Från noll till hundra

Enligt Bengt Olsson kommer det besvärliga väglaget att hålla i sig fram på förmiddagen och att det är framförallt på mindre vägar som man bör vara extra uppmärksam.

– Just nu är temperaturen på nollstrecket men allteftersom temperaturen går upp kommer det att släppa. Men vid de luriga grejerna, som under broar, viadukter och sänkningar vid vattendrag kan halkan ligga kvar lite längre, säger Bengt Olsson.

– Att säga exakt var det är halt är svårt, det kan gå från noll till hundra på en liten fläck

För att undvika en olycka uppmanar Bengt Olsson trafikanterna att framförallt anpassa hastigheten, försöka läsa vägen och hålla avstånden.

– Sen finns det en klassiker som jag tycker att vi måste ta tillbaka; var tydlig med vart du tänkt köra så att dina medtrafikanter har tid att reagera.

Publicerad: