Obama: Trump förkastar framtiden

Omvärldens reaktioner på Trumps besked

Av: Ebba Thornéus, Martin Mederyd Hårdh

Publicerad:
Uppdaterad:

WASHINGTON. President Trumps beslut att lämna Parisavtalet väckte starka reaktioner redan på onsdagen när uppgiften läckte ut.

När beslutet var ett faktum var det ännu fler som anslöt sig till den besvikna och upprörda skaran, däribland tidigare president Obama.

– Trump förkastar framtiden, säger Obama enligt AFP.

Barack Obama.
Foto: TT
Barack Obama.

Beskedet om att Trump lämnar Parisavtalet slog ned som en bomb redan under onsdagen då uppgifterna börjat spridas i flera amerikanska medier.

Beslutet har kritiserats hårt av miljöorganisationer, politiker och företagsledare, som det senaste dygnet vädjat offentligt att presidenten ska hålla avtalet.

Obama: Trump förkastar framtiden

Bara en timme innan beslutet meddelades gick de nordiska statsministrarna ut och krävde att USA inte lämnar Parisavtalet.

Efter att beskedet var ett faktum kokade internet över av kommentarer.

En som var snabb att kritisera utfallet var tidigare president Barack Obama, som var den som slöt avtalet i december 2015.

”Med återkallandet av klimatavtalet går Trump-administrationen nu med i den skara av en handfull länder som ”förkastar framtiden”, uppger AP.

Vidare skriver Obama att trots ”avsaknaden av amerikanskt ledarskap är jag övertygad om att vårt land, våra städer och våra företag kommer kliva fram och göra mer för att ta ledningen och hjälpa till att skydda våra framtida generationer och planeten vi har”.

”Vakuumet kommer fyllas av nytt ledarskap”

Även flera EU-ledare gick ut och beklagade att Trump lämnar Parisavtalet.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel, som tidigare deklarerat att Europa nu måste klara sig själva, sa att ”arbetet med att rädda vår planet fortsätter” och Frankrikes president Emmanuel Macron säger till AFP att ”Trump vänt världen ryggen”.

Enligt EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har Trump tagit ett ”riktigt felaktigt beslut”, medan EU:s kommissionär för miljö och energi, Miguel Arias Cañete, som under beskedet satt i ett möte med Kina där man kommit överens om att öka insatserna för att motverka klimatförändringarna, var lite mer positiv:

”Vakuumet kommer att fyllas av nytt brett hängivet ledarskap.”

Musk och Disneys vd backar ur

Sveriges klimatminister Isabella Lövin säger till TT att beskedet är mycket beklagligt, och även tidigare utrikesminister Carl Bildt, finansminister Per Bolund och utrikesminister Margot Wallström uttryckte sin besvikelse på Twitter.

Även Tesla-grundaren Elon Musk, som på onsdagen hotade att lämna det råd av amerikanska näringslivsprofiler som Trump har samlat, meddelade att han nu kommer göra slag i saken.

Kort därpå meddelade Disneys vd Robert Iger att han gör samma sak.

Lloyd Blankfein, vd vid den globala investmentbanken Goldman Sachs, startade ett Twitter-konto under kvällen och skrev sitt första meddelande:

”Dagens beslut är ett bakslag för miljön och USA:s ledande position i världen.”

”Det är väldigt, väldigt allvarligt”

Även Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl och Frode Pleym, Sverigechef för Greenpeace, känner nu stor oro inför framtiden.

– Det är väldigt, väldigt allvarligt. USA är ju världens näst största utsläppsland och när ett sådant land lämnar ett så viktigt avtal så ger det väldigt tråkiga och allvarliga signaler, säger Sandahl till TT.

– Trump fortsätter att försöka isolera USA, men den globala utvecklingen bort från fossila bränslen och mot säker förnybar energi går inte att stoppa. Resten av världen går framåt när Trump går bakåt, säger Pleym.

”Fattiga, kvinnor och barn drabbas”

Enligt WaterAid Sveriges generalsekreterare Cecilia Chatterjee-Martinsen är beskedet att USA nu drar sig ur klimatavtalet väldigt oroande.

– Klimatförändringar innebär vattenförändringar, och de som drabbas värst är människor som lever i fattigdom utan tillgång till rent vatten. Det är dessa människor som riskerar att få betala det högsta priset.

– Och värst riskerar som alltid kvinnor och barn att drabbas.

”Trump placerar sitt land på fel sida av historien”

Enligt Laurence Tubiana, vd för European Climate Foundation, är beslutet sorgligt men kommer att ”stärka målmedvetenheten hos de nästan 200 länderna som förstår att det är brådskande att ta tag i klimatåtgärderna”.

”President Trump placerar sitt land på fel sida av historien. Det här beslutet kommer skada USA nationellt och dess position i världen. Resten av världen rör sig framåt. Trump kan antingen vara en del av förändringen eller flytta på sig, men han kan inte stoppa förändringen.”

Publicerad:

LÄS VIDARE