UD uppmanar svenskar i Turkiet att vara försiktiga

Varning efter Rasmus Paludans koranbränningar

Publicerad 2023-01-28

UD uppmanar svenskar i Turkiet att undvika större folksamlingar och manifestationer.

Anledningen är den senaste tidens våldsamma demonstrationer i landet.

–Det kan inte uteslutas att man som svensk möter upprördhet över det som hänt i Stockholm i Turkiet, säger Svante Liljegren, ambassadör och chef för UD:s konsulära enhet.

UD uppmanar svenskar till försiktighet i Istanbul och Ankara Turkiet.

Anledningen är den senaste tidens demonstrationer som förekommit utanför svenska generalkonsulatet i de båda städerna, efter den högerextreme politikern Rasmus Paludans koranbränningar.

Av samma anledningar går även danska och norska UD ut med uppmaningar om att danskar och norrmän bör undvika större folksamlingar och demonstrationer i Turkiet.

”Vi vill göra svenskar i Turkiet uppmärksamma att ytterligare manifestationer kan förekomma, särskilt i anslutning till ambassaden i Ankara och generalkonsulatet i Istanbul”, skriver UD.

UD uppmanar också svenskar i Turkiet att hålla sig uppdaterade om händelseutvecklingen i landet, samt undvika större folksamlingar och manifestationer.

En svensk flagga bränns i Istanbul 21 januari.

De råder även svenskar att ladda ner appen ”UD Resklar” och skriva upp sig på svensklistan.

 

Chang Frick om ryska kopplingarna: ”Konspirationsteorier”

 

”Kan inte uteslutas att man möter upprördhet”

Trots uppmaningarna råder ingen generell reseavrådan till Turkiet i nuläget, utöver de platser som UD sedan tidigare avrått.

– Det som vi ser nu är ingen generell förhöjd hotbild mot svenskar i Turkiet, men det kan inte uteslutas att man som svensk möter upprördhet över det som hänt i Stockholm i Turkiet, säger Svante Liljegren, ambassadör och chef för UD:s konsulära enhet.

Precis som uppmaningarna på UD:s hemsida råder han svenskar, som reser till Turkiet, att följa läget.

– Det är viktigt att följa händelseutvecklingen, hålla sig uppdaterad och ladda ner appen ”UD Resklar”. Man bör också tänka på att följa lokala myndigheters råd och rekommendationer, säger han.