”Har potential att få värre effekt än Eyjafjallajökull”

Uppdaterad 2011-05-23 | Publicerad 2011-05-22

Experten reder ut begreppen

Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet, är själv från Island. Här svarar han på alla frågor om hur Grimsvötns utbrott riskerar att drabba oss.

Reynir Bödvarsson, seismolog.

Hur allvarligt är Grimsvötns utbrott jämfört med Eyjafjallajökulls?

– Än så länge är det inte lika allvarligt, men det kan bli. Avgörande för flygtrafiken är hur länge utbrottet pågår och i vilken riktning molnet kommer att blåsa. Klart är att det här är ett kraftigare utbrott som har potential att få värre effekt än Eyjafjallajökulls.

Vilken effekt ser det ut att få för flygtrafiken?

Som det ser ut kommer det inte att vara några problem fram till i morgon, men sen är det svårt att säga. Just nu ligger molnet över och norr om Island, men så småningom ser det ut att kunna dra in norr om Skandinavien.

Går det inte att förutse sådana här utbrott?

– Jo, och det är precis vad vi har gjort. En halvtimme före utbrottet gick vi ut med en varning. Tidigare har vi uttalat oss och sagt att vi väntar oss utbrott i det här området under året, men man kan inte veta hur stort utbrottet blir förrän det kommer. Nu har det visat sig att det här är ett mycket större utbrott än de som Grimsvötn hade 98, 96 och 2004.

Hur farligt är det att flyga genom ett askmoln?

– De som har försökt vill inte göra om det. Det finns flera exempel på att motorerna har stannat, så det är helt klart farligt.

Varför kan man inte bara flyga under, över eller bredvid molnet?

– Det gör man i den mån det går, men när det finns aska i det lägsta luftrummet ovanför en flygplats måste man stänga den.

Vad kan man dra för slutsats av att det här händer två gånger på så kort tid?

– Det påminner oss om hur sårbart vårt samhälle är nuförtiden. När liknande utbrott inträffade för 100 år sedan fanns inga jetplan och då blev inte effekterna lika stora.

Hur länge kan vulkanen spy ut sin aska?

– Det kan den göra i månader, även om inte är det mest sannolika. Men det är tyvärr fullt möjligt att det pågår i någon eller några veckor.

Kan du förklara skillnaden mellan tung och lätt aska?

– Det har att göra med hur finkornig askan är. Den grova ramlar ner runt vulkanen och på resten av Island och orsakar inga problem för omvärlden. Det var till exempel den som gjorde att det var mörkt dygnet runt i närheten av Eyjafjallajökull. Den lättare askan dröjer sig kvar i luften och kan blåsa väldigt långt.

Hur har flygbolagen förberett sig sedan förra året?

– Det vet jag inte.

Hur borde flygbolagen ha förberett sig?

– På så här kort tid är det inte lätt att förbereda sig på annat sätt än att respektera avstängningarna.

Du är själv från Island, vad har du hört om läget där?

– Det är givetvis besvärligt med alla aska. På landsbygden kan folk inte gå ut. Många är oroliga för sina djur. Nu försöker man få ut andningsmasker, så att folk ska kunna gå ut och få in sina djur i lador, framförallt får och hästar. Reykjavik är dock inte påverkat ännu, annat än att flygplatsen är stängd.

Här ligger
Grimsvötn