En seger för Trumps aggressiva ledarstil

Publicerad 2018-10-01

Det nya Nafta-avtalet är en seger för president Trump och hans aggressiva ledarstil.

Med avtalet uppfyller han ett viktigt vallöfte och stärker sina aktier inför presidentvalet om två år.

Men det kan vara dåliga nyheter för Europa.

Under valrörelsen hävdade Donald Trump att Nafta, det 25 år gamla handelsavtalet mellan Kanada, Mexiko och USA var det sämsta handelsavtal som någonsin träffats och att USA var den stora förloraren.

Det finns många invändningar mot den historieskrivningen men påståendet passade väl in i Donald Trumps förklaringsbild om varför en massa amerikanska jobb försvunnit utomlands och påståendet att tidigare presidenter varit usla förhandlare och låtit andra länder dra nytta av USA.

Med det nya avtalet visar Trump att han ensidigt kan tvinga fram förändringar i handelsavtal. Han aggressiva stil med öppna hot har varit effektiv. Varken Mexiko eller Kanada ville omförhandla Nafta men nu har de ändå gjort det, medvetna om hur viktig handeln med USA är.

Trump har dessutom lyckats döpa om det i hans ögon förhatliga avtalet till USMCA, United States-Mexiko-Canada Agreement.

– Vi gjorde oss av med Nafta precis som jag lovade, kan Trump säga i valrörelsen 2020.

Deadline

Även om alla detaljer i avtalet inte är kända på det här stadiet är det svårt att inte kalla det nya avtalet en seger för Trump. Kanada går med på att släppa in amerikanska jordbruksprodukter och tar delvis bort tullar på bland annat mjölkprodukter.

Den amerikanske presidenten hotade med att utesluta Kanada helt från avtalet om inte en uppgörelse nåddes för den deadline Trump satt upp.

I ett försök att slicka såren var Kanadas premiärminister Justin Trudeau snabb med att beskriva avtalet som en framgång även för Kanada men det döljer inte att den verklige segraren heter Donald Trump.

Presidenten har haft varierande framgång med sina vallöften sedan han flyttade in i Vita huset i januari förra året. Han lyckades inte torpedera Obamas sjukvårdsreform och ersätta den med något "mycket bättre och mycket billigare". Hans stopp för besökare från muslimska länder stötte på patrull i domstolarna. Han har inte lyckats få till någon mur mot Mexiko och ännu mindre att få Mexiko att betala för den.

Inte bara riva ner

Det Trump gjorde som han lovat var att dra sig ur diverse internationella avtal som klimatavtalet, handelsavtalet TPP och avtalet som ska se till att Iran inte skaffar sig kärnvapen.

Men att skapa något nytt på egen hand har han varit sämre på.
Det nya Nafta-avtalet är ett bevis på att Trump även kan vara konstruktiv, inte bara riva ner det som Obama byggt upp.

Framgången kommer lägligt till kongressvalet om cirka en månad. Det kan ge en extra boost till republikanska kandidater, särskilt i delstater där många jobb flyttat utomlands. Enligt det nya avtalet måste nästan hälften av en bil byggas i ett land där arbetarna tjänar minst 16 dollar i timmen om den ska kunna säljas skattefritt.
Något som kan innebära att en del bilbyggarjobb återvänder till USA från Mexiko.

För omvärlden är avtalet positivt i så motto att det visar att de många handelsbråk som Trump dragit igång i åtminstone vissa fall går att lösa på ett civiliserat sätt. Något som är bra för stabiliteten i den allt oroligare värld som Trump hjälpt till att skapa.

Kanske kan även det pågående handelskriget mellan Kina och USA trots allt lösas förhandlingsvägen.

Dråpslag

Men det finns ett problem. Eftersom USMCA-avtalet bekräftar för president Trump att hans aggressiva stil fungerar så är risken givetvis att han kommer att fortsätta med den. Kanske rentav intensifiera den.

Det kan vara dåliga nyheter för EU. Trump gick med på att lägga handelskonflikten med EU på is efter att EU-presidenten Jean-Claude Juncker besökt Vita huset. Men konflikten är inte löst och får Trump inte som han vill är det inte omöjligt att han återgår till de tuffa tagen.

Trump har tidigare hotat att chockhöja tullar på europeiska bilar som säljs i USA vilket vore ett dråpslag mot Europas bilindustri. Men populärt hos de egna väljarna.

De som trott att Trump omöjligen kan bli omvald får nog fundera en gång till.

Läs mer av Wolfgang
Hansson