Duterte beordrar att kritiker ska gripas

TT-Reuters TT

Publicerad 2018-09-04

Antonio Trillanes, en av president Dutertes mest högljudda kritiker, ska gripas.

Filippinernas president Rodrigo Duterte har dragit tillbaka amnestin för den oppositionelle senatorn Antonio Trillanes, en av Dutertes hårdaste kritiker, och beordrat att senatorn ska gripas.

2003 och 2007 ledde Trillanes två misslyckade militärkuppförsök mot sittande president Gloria Macapagal Arroyo, som i dag är en av Dutertes allierade. 2010 fick Trillanes amnesti för de två kuppförsöken. Sedan ett par år tillbaka har han varit president Dutertes kanske mest högljudde kritiker. Senatorn har anklagat presidenten för att gömma undan stora summor pengar samt lyft att Duterte bör ställas inför rätta i ICC-domstolen i Haag för sin roll i det blodiga kriget mot drogerna i Filippinerna.

I en exekutiv order från Duterte heter det att Antonio Trillanes inte mött de krav som ställs för att få amnesti, bland annat ska han inte ha erkänt sin skuld. Talespersoner för regeringen säger också att amnestin aldrig trädde i kraft och att Dutertes beslut bara handlar om att "se till att alla lagar följs".

Trillanes kallar beslutet för "korkat" och säger att han inte kommer att fly.

– Herr Duterte är en diktator. Han respekterar inte samhällets institutioner. Det är därför läget är som det är. Vanliga människor mördas och kritiker sätts i fängelse.

Skulle han gripas blir han den andra senatorn som frihetsberövas efter kritik mot Duterte. Leila de Lima sitter häktad för narkotikabrott på grunder som hon hävdar är politiska.