Fick parasiter i fötterna – på romantiska resan

Av: Miriam Bratt

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Den romantiska resan till karibiska Punta Cana fick ovälkomna konsekvenser för Katie Stephens, 22, och Eddie Zytner, 25, från Kanada. Efter promenaderna på de långa, vackra stränderna började parets fötter att klia – angripna av parasiter.

”Till alla som reser till ett tropiskt ställe, snälla var försiktiga när ni går i sanden och ha på er skor”, skriver Katie på Facebook.

Det kanadensiska paret Katie Stephens, 22, och Eddie Zytner, 25, var på en romantisk resa i karibiska Punta Cana i Dominikanska republiken under en vecka i början av året. Men mitt i idyllen började besvären.

– Vi märkte att vi kliade på våra fötter ganska mycket, berättade paret för CTV News. Men besvären trodde de först kom från något så ofarligt som strandloppor, även om Katies fötter svullnat upp.

1 av 3 | Foto: Katie Stephens / Facebook

Men hemma i Ontario igen svullnade även Eddies fötter, och det började bildas små bölder på tårna. Då bestämde sig det unga paret för att söka läkarvård.

De första två läkarna lyckades inte behandla dem. Först den tredje läkaren kände igen symptomen, då hen stött på liknande skador hos en patient som varit på semester i Thailand.

Kommer in i huden

Läkaren berättade för paret att de troligtvis drabbats av hakmask när de promenerade på stränderna. Hakmaskar, som är vanliga i fuktiga klimat i tropikerna, har larver som kan ta sig igenom även intakt hud, oftast via fötterna. Så småningom när larverna tarmen där de utvecklas till maskar.

Det finns medicin som hjälper, som innehåller substansen ivermektin.

”Som grädde på moset nekade Kanadas hälsomyndighet vår förfrågan om att få medicinen som vi behöver för att behandla infektionen och fick istället ta medicin från USA”, skriver Kate också på Facebook.

Situationen löste sig efter att Stephens mamma kört till närliggande Detroit, Michigan – i USA – för att hämta medicinen från ett apotek där. Paret använder fortfarande kryckor men behandlingen har börjat hjälpa.

Vill väcka medvetenhet

Att paret valt att dela sin historia på Facebook är för att de vill öka medvetenheten hos andra resenärer – och även sprida kunskapen till läkare.

– Vi vill få fler läkare att känna till det här: Vi vill att de ska ska veta vad de ska leta efter, eftersom det tog oss några resor till sjukhuset för att få reda på vad det var, sade Eddie till CTV News.

Publicerad: