Ny uppslitande strid hotar Liberalerna

Maria Davidsson/TT

Publicerad 2019-02-07

Liberalerna riskerar en utdragen partiledarstrid efter Jan Björklunds besked.

Flera tänkbara namn säger nu nej till att kandidera.

Regeringsfrågan skapade en uppslitande strid i Liberalerna och såret är inte läkt.

Den ekonomiskpolitiske talespersonen Mats Persson lämnar nu sin post för andra uppdrag i partiet. Han har varit kritisk till Liberalernas regeringssamarbete med Socialdemokraterna.

Persson uppger för Dagens Nyheter att det blir fel att förhandla budget med S, MP och C när han så tydligt varit emot samarbetet.

Mats Persson har förekommit i spekulationerna om vem som ska bli partiledare efter Jan Björklund.

– För egen del är det inget jag funderar på just nu, säger han till DN.

Flera säger nej

Mats Persson skriver i ett sms till TT att "en kommande partiledare måste respektera partirådets beslut om januariavtalet". Samtidigt säger han att han "vill ta ansvar för att lyfta partiet i detta utsatta läge, men på vilket sätt är en senare fråga".

Även två andra namn i partiledarspekulationerna säger sig inte vara intresserade av jobbet. En är Lotta Edholm, skolborgarråd i Stockholm.

En annan är riksdagsledamoten Gulan Avci.

– Jag känner att jag inte är i ett läge där jag kan ta det viktiga ansvaret som det innebär att vara partiledare, säger hon till TT.

Sedan tidigare har mångas drömkandidat – EU-kommissionären Cecilia Malmström – tydligt sagt nej till att bli partiledare.

Inom Liberalerna finns nu en oro för att partiet ska gå in i en ny jobbig och uppslitande period. Splittringen kring samarbetet med S riskerar att fortsätta i en partiledarstrid.

Borgerlig hemvist

– Vi är redan sargade och slitna, uppger en källa.

Torkild Strandberg, kommunalråd i Landskrona, menar att partiledarvalet är ett viktigt vägval för partiet.

– Jag skulle inte vara förvånad om det kommer att stå mellan olika kandidater. Jag är inte säker på att en kandidat kommer att omfamnas av alla, säger Strandberg.

Han tillhör den grupp som ville att L skulle stödja moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister.

– En ny partiledare måste ha som uppgift att återupprätta förhållandet till våra vänner i Alliansen och att söka något slags borgerlig hemvist för Liberalerna, säger Strandberg.

Hans favorit till partiledarjobbet är den förra integrationsministern Nyamko Sabuni.

Gått vilse

Mohamad Hassan, kommunalråd i Uppsala, tillhör de som har varit för att Liberalerna samarbetar med den rödgröna regeringen. Han vill att partiet blir mer socialliberalt.

– Liberalerna har gått vilse i Alliansen. Vi har kompromissat så mycket att vår särart gått förlorad, säger han.

Hassan tror att en öppen partiledarprocess är viktig för sammanhållningen i partiet.

– Gör man det, så tror jag att man kan ena partiet kring en kandidat. Även om jag inte skulle få igenom min kandidat, så kommer jag att acceptera ett majoritetsval om det skett så öppet som möjligt, säger han.

Även partiets valberedning vill se en så öppen process som möjligt, till exempel med utfrågningar av kandidater och möjlighet för länsförbund att anordna egna "primärval".

Tidigarelägga valet

Hassan tror att Cecilia Malmström är den enda som i dag kan ena partiet utan problem.

– Jag skulle vilja och hoppas verkligen att hon fattar allvaret i situationen och backar från sitt nej, säger Hassan.

Partiets valberedning vill också tidigarelägga partiledarvalet, som egentligen ska ske på det ordinarie landsmötet i november. I ett brev till partiets länsförbund ställs frågan om att hålla ett extra landsmöte.

Något förslag på datum finns ännu inte, men valberedningen vill inte att ett extra landsmöte ska störa valkampanjen till EU-valet den 26 maj alltför mycket.

Valberedningens ordförande Olle Schmidt hoppas att partiet ska kunna undvika att striden kring regeringssamarbetet nu förlängs.

– Vad partiet behöver just nu är enande krafter. Jag hoppas att alla i görligaste mån kan vinnlägga sig om det, säger han.