”Nordkorea är redo att prata med USA”

Av: Josefin Silverberg

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Nordkorea är redo att prata med USA.

Beskedet kommer efter att den nordkoreanska OS-delegationen träffat Sydkoreas president Moon Jae-In under avslutningsceremonin för de olympiska spelen i Pyeongchang, rapporterar AFP.

USA har meddelat att nya sanktioner är att vänta mot Nordkorea efter att samtal mellan de två länderna strandat. Nu verkar det som att Nordkorea är beredda att komma till förhandlingsbordet igen.

I ett möte med Sydkoreas president Moon Jae-In ska Nordkoreas delegation ”gått med på att föra samtal med USA tillsammans med Sydkorea”, det uppger det sydkoreanska presidentämbetet i ett uttalande rapporterar AFP.

USA flaggar för stora sanktioner

De nya sanktionerna från amerikanskt håll, som Donald Trump beskriver som ”det största sanktionspaketet någonsin”, kommer enligt presidenten att innebära att finansdepartementet riktar in sig på att stoppa inkomstkällor för Nordkorea som hjälper landet att bygga upp sitt kärnvapenprogram och militära styrkor.

Svartlistningen av totalt 33 fartyg och 27 fraktföretag som USA menar hjälper Nordkorea, kommer att gå igenom på fredag om inte något medlemsland i FN:s säkerhetsråd opponerar sig.

Donald Trump har deklarerat att sanktionerna bara är ett steg av flera som kan komma att tas om inte Nordkorea backar från sitt robotprogram.

– Om sanktionerna inte fungerar, måste vi övergå till fas två. Fas två kan vara något mycket hårt, fortsatte Trump utan att utveckla vidare vad han menade med sina ord.

Nordkorea: ”Sanktionerna är en krigshandling”

Beskedet har mötts av hård kritik i Nordkorea, som i ett uttalande säger att Donald Trumps beslut är en ”krigshandling”.

Under avslutningsceremonin för OS i  Pyeongchang finns Donald Trumps dotter Ivanka på plats, hon kommer dock inte träffa den nordkoreanska delegationen, skriver BBC.

Från Nordkoreas håll har Kim Jong-Un Kim Yo-Jong, besökt olympiaden. Hon ska ha dragit sig ur ett planerat möte med den amerikanska vicepresidenten Mike Pence.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN