Zaida Catalán hedras med medalj

Av: Staffan Lindberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Här hedras Zaida Catalán med Dag Hammarskjöld-medaljen.

– Hon var en hjälte och förebild, säger utrikesminister Margot Wallström.

Samtidigt är mordet på FN-svenskan fortfarande ouppklarat.

Den 12 mars 2017 mördades FN-experten Zaida Catalán, 36, tillsammans med sin amerikanske kollega Michael Sharp söder om staden Kananga i Kongo-Kinshasa. Båda befann sig i landet för att bland annat utreda personer misstänkta för krigsbrott.

Morden är fortfarande ouppklarade.

På tisdagen hedrades Zaida Catalán av FN. Utrikesminister Margot Wallström delade ut Dag Hammarskjöld-medaljen i Blå salongen på UD i Stockholm.

”En hjälte”

Dag Hammarskjöld-medaljen delas normalt bara ut till stupade FN-soldater, men FN:s generalsekretare António Guterres såg personligen till att det gjordes ett undantag i det här fallet.

– Det här är viktigt att vi inte glömmer Zaidas gärningar. Hon var en hjälte och en förebild för många, säger Margot Wallström.

1 av 3 | Foto: Urban Andersson /

Zaida Cataláns mor och syster, Maria Morseby och Elizabeth Morseby, var på plats för att ta emot medaljen.

– Det var en ära för oss, och väldigt känslosamt, säger hennes mor Maria Morseby. Men vi vill fortfarande ha reda på sanningen.

Mystiska försvinnanden

En rad män har gripits i Kongo-Kinshasa, misstänkta för inblandning i morden. Samtidigt har huvudmisstänkta förts bort av landets säkerhetstjänst under mystiska former.

Den kongolesiska regimen, som tidigt lade tidigt skulden på en lokal milis av barnsoldater, har gång på gång anklagats för att sabotera utredningen.

FN har tillsatt en särskild internationell grupp som är på plats i Kongo-Kinshasa, officiellt för att bistå den kongolesiska mordutredningen. Gruppen har kunnat förhöra vissa av de gripna, men uppges samtidigt ha stött på starkt motstånd från kongolesiska myndigheter.

”Ligger på FN”

Den politiska situationen i Kongo-Kinshasa är spänd. Presidenten Joseph Kabila är under hårt tryck från omvärlden att avgå.

– Vi ligger på FN och för ständigt upp frågan om Zaida och Michael i alla kontakter med Kongo-Kinshasa, säger Margot Wallström.

Hur ser du på möjligheterna att lösa morden?

– Det vill jag inte bedöma, men vi släpper inte det här förrän de skyldiga har gripits, säger Margot Wallström

Publicerad:

LÄS VIDARE