Så ska IS köras ut ur staden Mosul

Uppdaterad 2016-10-17 | Publicerad 2016-10-16

Tiotusentals irakiska trupper har omringat Mosul, IS sista stora fäste i Irak.

De kommer sannolikt vinna slaget – men vad händer sedan?

Mosul är sedan två år ockuperad av terrorsekten IS. Staden, med runt 1 miljon invånare, togs i princip utan strid då de irakiska trupperna valde att retirera.

Men nu är de irakiska regimstyrkorna tillbaka, med målet att återta staden före årsskiftet.

– Mitten av oktober är vad som har sagts tidigare, jag tror att det fortfarande gäller, sa kurdiska peshmergas general Kemal Kirkuki nyligen i en intervju med Aftonbladet.

De här deltar i slaget:

6 000 IS-krigare finns inne i staden. De står mot:

Uppemot 60 000 irakiska trupper, förstärkta med kurdiska peshmerga-soldater.

Dessutom deltar både sunnimuslimska och shiamuslimska miliser, som slåss med den irakiska (shiamuslimska) regeringens välsignelse. Mosul är en sunnimuslimsk stad och därför är de shiamuslimska soldaternas deltagande mycket känsligt. Miliserna har skördat stora framgångar på slagfältet, men har också anklagats för övergrepp på civilbefolkningen i sunnimuslimska områden.

Situationen komplicerades ytterligare sedan även turkiska trupper samlats utanför Mosul. Något som väckt protester från den irakiska regeringen. Några shiamiliser har sagt att man kommer strida mot turkarna och "ge dem samma behandling som IS".

Så ska slaget gå till

De irakiska och kurdiska trupperna ska först rensa de närliggande byarna från IS-krigare. Anfallet ska ske från söder, norr och öster. Kurderna kommer att stoppa IS-krigare som flyr österut, samt ta hand om flyktingar. De kommer dock inte att gå in i staden. Själva stadskärnan ska tas av de irakiska specialtrupperna, som är tränade av USA, och som tidigare befriat städer som Tikrit och Falluja från IS.

Vad händer sedan?

Få tvivlar på att IS kommer att besegras. Men vad som händer sedan är en stor anledning till oro. Slaget kommer att utlösa en stor flyktingvåg, med upp till 1 miljon människor.

– Mosul riskerar att bli den största katastrofen på många, många år. Hundratusentals människor kommer att behöva hjälp med vatten, mat, tak över huvudet - allt man kopplar samman med mänskliga katastrofer, säger Bruno Geddo, representant för FN:s flyktingorgan UNHCR, till TT.

Många olika grupper har gått ihop för att krossa den gemensamma fienden IS, men frågan är vad som händer när slaget är vunnet? Det irakiska samhället är djupt splittrat efter år av sekteristiskt krig och i Mosul kommer det finnas tungt beväpnade sunni, shia, kurder och kanske även turkar i området. Shiamuslimska milisledare, som stöds av Iran, har gjort problematiska uttalanden före offensiven, som går ut på att slaget är ett led i att krossa sunnimuslimerna. Turkiet har å sin sida krävt att inga shiamuslimska miliser ska delta i Mosul.

Mosuls befrielse kan mycket väl sluta med ett allas krig mot alla, skrev Aftonbladets utrikeskommentator Wolfgang Hansson nyligen.

Källa: The Guardian och AP.

ANNONS