Nu blir planeten ännu hetare

Världens väder påverkas när El Niño är tillbaka

Uppdaterad 2019-04-06 | Publicerad 2019-02-20

El Niño är tillbaka.

Nu blir planeten ännu varmare.

– Den bidrar till att dra upp den globala medeltemperaturen, säger klimatexperten Sverker Hellström.

Redan i höstas kom de första signalerna som tydde på att det återkommande väderfenomenet var på gång. Och enligt den amerikanska vädertjänsten NOAA står det nu klart att det åter råder El Niño-förhållanden på Stilla havet för första gången sedan 2016.

– Den är än så länge ganska svag, men ändå över de gränser man har satt upp, säger Sverker Hellström på SMHI.

Kan byta riktning

Under El Niño försvagas de vanligtvis västliga havsströmmarna och vindarna på Stilla havet. Det händer till och med att de byter riktning. Det varma vatten som normalt samlas utanför Australien och Indonesien rör sig i stället mot Sydamerikas kust.

Fenomenet har stor betydelse för värmecirku­lationen på planeten och påverkar vädret i stora delar av världen. Det blir bland annat betydligt regnigare i Sydamerika och mycket torrare i Australien.

– Det har inte så jättestor betydelse för Sverige. Kopplingarna är störst i de områden som gränsar till Stilla havet, både i väster och öster. Det har mer betydelse för Nord- och Sydamerika än vad det har för oss i Europa. 

Höjd medeltemperatur

Effekterna av fenomenet är så stora att det tydligt märks på den globala medel­temperaturen som blir något högre än normalt under El Niño. De två varmaste åren som uppmätts inföll under den senaste perioden 2015–2016.

– Vi hade en väldigt kraftig El Niño för ett par år sedan. Den påverkade den globala medeltemperaturen som blev rekordhög. Störst avvikelse i förhållande till förindustriell tid var det i februari 2016, säger Sverker Hellström.

– Om den inte utvecklas mer så får den nog inte samma betydelse för den globala medeltemperaturen. Men den kan ändå
bidra till att dra upp temperaturen jämfört med om det råder det motsatta förhållandet, La Niña. 

El Niño inträffade tidigare med fyra till sju års mellanrum. Men de senaste decennierna har intervallen blivit kortare.


El Niño

De västliga vindarna och havsströmmarna på ekvatorn försvagas, i förekommande fall vänder de. Varmt vatten rör sig mot Sydamerika. Torka i Australien och mer nederbörd i Syd- och Nordamerika. Den globala medeltemperaturen ökar. 


La Niña

Vindarna och havsströmmarna utmed ekvatorn rör sig västerut. Varmt vatten rör sig i riktning mot Australien. Resultatet blir mer nederbörd i Australien och Sydostasien.