Kyrkan först – sen till slottet

Uppdaterad 2015-05-21 | Publicerad 2015-05-17

I dag hålls lysningen för prins Carl Philip och Sofia Hellqvist.

Det blivande brudparet kan räkna med välsignelse – och presenter.

Statsminister Stefan Löfven överlämnar folkets gåva.

Lysningsgudstjänsten är öppen för allmänheten och börjar vid 11 på söndagen i Slottskyrkan i Stockholm.

Inför bröllopet mellan prins Carl Philip och Sofia Hellqvist den 13 juni kommer det i dag officiellt tillkännages att de ska gifta sig med varandra.

Kungen och drottningen, kronprinsessparet och prinsessan Madeleine är alla på plats när det blivande brudparet får sin välsignelse.

Däremot kommer inte prinsessan Madeleines make Chris O'Neill att närvara, enligt kungahusets kalender. Han var heller inte en av gästerna under Carl Philips svensexa i Aten för två helger sedan.

– Naturligtvis kan allt ändras men som det är nu har han andra åtaganden och har inte möjlighet att vara med, säger Margareta Thorgren, informationschef för hovet.
Här firas Sofia på sin möhippa

Mottagning med presenter

Efter gudstjänsten hålls en mottagning på slottet vid 14 där särskilt inbjudna gäster får ge presenter. Carl Philip och Sofia vill att man i första hand bidrar med pengar till Prinsparets stiftelse.

Hovet har på förhand inte gått ut med en lista över de inbjudna gästerna till mottagningen men två av dem som kommer vara på plats är statsminister Stefan Löfven och talmannen Urban Ahlin (S).

De kommer att överlämna en present från riksdagen och regeringen som även kallas ”folkets gåva”.

Dyrbara gåvor

Under sin tid som moderat statsminister Fredrik Reinfeldt på plats för två kungliga lysningar. Tillsammans med dåvarande talmannen Per Westerberg (M) överlämnade han en glasservis värd 300 000 kronor till kronprinsessan Victoria och prins Daniel 2010.

Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill fick en betydligt billigare gåva: fyra ljusstakar som formgivits av Sigurd Persson. Gåvan kostade drygt 17 500 kronor.
LÄS MER: Experten: ”Ett sätt att förebygga incest”