Centerpartiet stuvar om i partitoppen

Publicerad:
Uppdaterad:
Siktar högt. Annie Lööf får nytt sällskap i Centerns partitopp. Riksdagsledamoten Kristina Yngwe och EU-parlementarikern Fredrick Federley föreslås som ledamöter i verkställande utskottet.
Foto: CAROLINA BYRMO
Siktar högt. Annie Lööf får nytt sällskap i Centerns partitopp. Riksdagsledamoten Kristina Yngwe och EU-parlementarikern Fredrick Federley föreslås som ledamöter i verkställande utskottet.

NYHETER

Centerpartiet stuvar om i den absoluta partitoppen.

EU-parlamentarikern Fredrick Federley föreslås bli ny andre vice ordförande - och han menar att partiet ska sikta riktigt högt framöver.

– Vi ska se till att bli ett stort borgerligt parti med möjlighet att få en statsministerpost, säger han.

Exministrarna Anna-Karin Hatt och Lena Ek har meddelat att de vill lämna partiets verkställande utskott.

En enig valberedning har nu förslagit vilka två personer som ska ta över.

Som efterträdare till Hatt som andre vice ordförande vill valberedningen se EU-parlamentarikern Fredrick Federley. Han har i sin karriär vid flera tillfällen arbetat mycket nära partiledaren Annie Lööf, både i ungdomsförbundet CUF och som kritiker av partilinjen under FRA-debatten.

”Länka arbetet”

Federley säger att det är naturligt att EU-politiken nu tar plats i den absoluta partitoppen.

– Det gör att vi kan länka arbetet som sker på Europanivå med det som sker här hemma. Sedan tidigare har vi folk i verkställande utskottet som har kommunerfarenhet och tunga riksdagsuppdrag, säger han.

Tio procent 2018

Federley menar att C måste sikta högt och ha som mål att nå minst tio procent av rösterna i valet 2018.

– Vi är inte nöjda med att vara ett litet borgerligt parti, vi vill axla ett större ansvar för Sverige än så. Vi ska se till att bli ett stort borgerligt parti med möjlighet att få en statsministerpost.

Samtidigt föreslås Kristina Yngwe som ny ledamot i verkställande utskottet. Hon är ny i politiken och kryssade sig in i riksdagen så sent som förra året.

Högsta företrädare

I dag är hon vice ordförande i riksdagens miljö- och jordbruksutskott och därmed Alliansens högsta företrädare i frågorna.

– Eftersom jag dagligen jobbar med frågor som har miljö- och klimat vill jag att de frågorna, som är viktiga för hela Centerpartiet, står i fortsatt fokus i verkställande utskottet, säger hon.

Valberedningens ordförande Catarina Deremar menar att både Federley och Yngwe är starka profiler som passar utmärkt i partitoppen.

– Det är två riktiga valvinnare som vi föreslår, säger hon.

Centerpartiets stämma, där det nya verkställande utskottet ska väljas, hålls i Falun i slutet av september.

Publicerad: