Emil, 26, dog av en överdos – trots att familjen anmälde langarna

Publicerad 2017-12-11

Gång på gång anmälde familjen de misstänkta langarna – och varje gång fick de höra att polisen inte kunde göra något.

För ett år sedan dog Emil Lustig, 26, av en överdos.

200 sekunder har granskat droghandeln i Tornedalen och polisen som står handfallen på grund av resursbrist och långa avstånd.

– Får man inte mer hjälp, säger pappan Kauko Lustig.

Emil Lustig, 26, dog efter en överdos.

Polisbristen är akut i hela Norrland och trots satsningar har poliserna blivit färre. I Norrbotten – på en femtedel av Sveriges yta – arbetar 345 poliser. I kommunerna Kiruna, Gällivare och Jokkmokk, som tillsammans är större än hela Danmark, är de bara 54 poliser.

200 sekunder åkte till Kiruna, Vittangi och Junosuando för att prata med dem som ser konsekvenserna av polisbristen.

– Det är vanligt i småbyarna att folk kör i fyllan och tar droger, för de vet att det inte kommer få några konsekvenser. I alla fall inte från polisen. Det kan däremot få värre konsekvenser. Jag har två nära vänner som har dött på grund av droger, säger en ung kvinna från en by i Tornedalen.

Trots att det är långt mellan byarna och invånarantalet är glest, finns drogerna lättillgängliga. De kommer via nätet och av lokala langare.

Byn Vittangi ligger sju mil utanför Kiruna och har cirka 700 invånare. Här såldes under flera år droger på den lokala pizzerian – dit åkte människor även från grannbyarna för att köpa narkotika, enligt flera oberoende källor. Men för en dryg månad sedan såldes verksamheten och de tidigare ägarna flyttade.

”Ingen som reagerar”

Pizzerian är bara ett exempel från Tornedalen där droganvändningen bland unga beskrivs som ett stort problem. Enligt uppgifter till 200 sekunder har högstadieelever på Vittangiskolan kommit drogpåverkade till skolan.

– Vi har då fått ringa föräldrarna och gjort orosanmälningar. Det märks att det är en stor polisbrist här, men det är ingen som reagerar på det. Det är ett laglöst land, säger en före detta lärare på skolan, som bekräftar uppgifterna.

2013 gjordes en undersökning om drogvanor i Norrbotten som visade att nästan tio procent av eleverna i årskurs nio i Kiruna kommun hade använt droger det senaste året, motsvarande siffra för riket var fem procent.

De senaste fem åren har 26 personer mellan 15 och 29 år dött av en överdos i Norrbotten, det motsvarar i genomsnitt 11 dödsfall per 100 000 invånare. Motsvarande siffra för hela riket är 7 dödsfall per 100 000 invånare.

Såg sonen köpa droger

I nio års tid har Anette och hennes familj kämpat mot drogerna i Vittangi. Anledningen är enkel: hennes son är en av ungdomarna på orten som missbrukar narkotika. Han började ta droger redan i tonåren.

– Vi vet inte längre vart vi ska vända oss, vi är inkopplade hos socialen och polisen men det är som att det inte räcker, säger Anette.

Varje gång hon hör talas om att någon säljer droger kontaktar hon polisen, vid ett tillfälle blev hon själv ögonvittne till hur hennes son köpte droger inne på pizzerian.

– Ägaren gav min son något i handen och han gav pengar tillbaka. Sedan satt han på farmors trappa och rökte cannabis, säger Anette.

Dog av en överdos

Kauko Lustig och hans familj bor i byn Junosuando. Även de har ringt polisen flera gånger när sonen Emil köpt droger, bland annat på pizzerian i Vittangi. Enligt familjen utsattes Emil också för utpressning, då han köpte droger på krita. Enligt pappa Kauko Lustig var Emil så rädd att han under en period sov med en kniv under kudden.

Men familjen fick alltid samma svar – polisen kunde inte göra något på grund av resursbrist, berättar de.

Emil dog förra året på ett behandlingshem, till följd av en överdos.

– Jag har frågat polisen: får man inte mer hjälp? Myndigheterna tänkte att han var en knarkare, han var ju fast i knarket men han var ju ändå våran pojke, säger Kauko Lustig.

”Finns ett bemanningsbehov”

Polisen i Kiruna vill inte kommentera hur tips och uppgifter som kommit in hanterats. De tillbakavisar bilden av ”ett laglöst land” och säger att de gjort insatser mot pizzerian i Vittangi, utan att de påträffat narkotika.

Att det råder polisbrist i Norrbotten är ingen hemlighet. Även problemen med droger bland unga är välkänt.

Sedan flera år tillbaka har Kirunapolisens haft som medborgarlöfte att bekämpa droger. Enligt Fredrik Söderlind, förundersökningsledare vid Kirunapolisen, gör de så mycket de kan med de resurser de har.

– Vi har inte täckt upp de hål som vi anser oss ha i nuläget. Det finns ett större behov av bemanning, säger han.

ANNONS