Nya uppgifter: Spelet bakom Hadzialics avgång

Uppdaterad 2016-08-14 | Publicerad 2016-08-13

Stefan Löfven erbjöd sig stå bredvid Aida Hadzialic på pressträffen, erfar Aftonbladet.

Men hon tackade nej. Hon ville stå ensam.

Här är berättelsen om vad som egentligen hände det dryga dygnet mellan trafikkontrollen på Öresundsbron och presskonferensen då gymnasieministern avgick.

Källor med insyn i ministeravgången bekräftar händelseförloppet för Aftonbladet:

Strax efter 08.00 på fredagsmorgonen tar Aida Hadzialic upp sin mobil och ringer statsminister Stefan Löfven.

Hon har då 26 timmar kvar som gymnasie- och kunskapslyftsminister, men på fredagsmorgonen är ännu inga beslut fattade.

Aida Hadzialic berättar för Stefan Löfven vad som har hänt.

Att hon kvällen innan varit på en bar i Köpenhamn och druckit två glas vin. Att hon därefter tagit en taxi till en konsert på DR Koncerthus för att se den gamle Oasis-medlemmens nya band, Noel Gallagher's High Flying Birds.

Och att hon sedan gjort något ödesdigert, hennes livs största misstag:

Hon tog taxi tillbaka till bilen och satte sig sedan vid ratten och körde från Köpenhamn till Malmö, med en kompis på passagerarsidan.

Vid Lernacken på Öresundsbron, klockan 23.51 stoppas hon av polisen, som gör en nykterhetskontroll. Det visar sig att Aida Hadzialic har 0,2 promille alkohol i blodet.

Vill leva som hon lär

Stefan Löfven och Aida Hadzialic bestämmer att hon omedelbart ska ta flyget till Stockholm. På väg ut till flygplatsen kontaktar hon även partisekreterare Carin Jämtin.

Väl utanför Rosenbad möter hon upp med pressekreterare Gösta Brunnander och politiskt sakkunnige Tobias Lundin Gerdås.

Utanför statsministerns rum tar de en kaffe och går igenom situationen.

Aida Hadzialic inser att hon står inför ett val.

Sitter hon kvar behöver hon fortsatt slåss med det faktum att hon vill vara en förebild, hon vill leva som hon lär.

– Hon har varit väldigt tydlig i den här debatten om värderingar, om lag och plikt. Vissa grejer ska gälla i Sverige, det gäller också henne. Det är ett karaktärsdrag hos henne, säger en källa till Aftonbladet.

Sitter hon kvar måste hon uthärda detta - att hennes förtroende är så pass skadat att hon kanske aldrig kommer att kunna driva den linje som hon vill driva i politiken.

Det andra alternativet är att avgå. Att säga att hon tar konsekvenserna av sitt misstag och därför inte kommer att kunna vara kvar.

De båda alternativen diskuteras igenom. Sen går hon in till statsministern.

”Hon kommer att komma tillbaka”

Men redan där utanför statsministerns rum har hon bilden klar för sig - hon kommer inte att kunna vara den där förebilden hon vill vara.

När beslutet väl fattas är statsministerns folk inkopplade - presschef, pressekreterare, stabschef.

Man vill få till en presskonferens redan på fredagskvällen, men inser att det blir för kort om tid. I stället sätt pressträffen ut till lördag, klockan 10.

Hon får en fråga från Stefan Löfven: Vill hon stå själv eller vill hon ha statsministern med sig?

Aida Hadzialic väljer att stå själv. Hon vill se svenska folket i ögonen, be om ursäkt och förklara varför hon inte kan vara kvar.

"Jag vill ta ansvar för det som har skett", är det sista Aida Hadzialic säger innan hon lämnar podiet på presskonferensen.

– Hon kommer att komma tillbaka. Det här senaste halvåret av politiska initiativ hon har tagit vittnar om att det finns någonting väldigt djupt inne i henne som är så väldigt lämpat för en högre politisk tjänst, säger en källa till Aftonbladet.