Rubio: Jag är besviken på mig själv

Uppdaterad 2016-07-18 | Publicerad 2016-02-10

Efter Trumps vinst i New Hampshire

MANCHESTER, NEW HAMPSHIRE. Valvakan hos Marco Rubio blev inte den lyckliga kväll anhängarna hade hoppats på.

Besvikna och bedrövade stod de och hängde med sina öl- och vinglas.

– Sämsta tänkbara resultat för republikanska partiet, säger Jerry Cox.

Hans kompis John Digesu hade hoppats på att Rubio skulle ta den andraplats som opinionsmätningarna visade och därmed stärka sina chanser att bli partiets kandidat.

– Visst blir det svårare nu, men jag tror inte det är kört, säger han. New Hampshire är en väldigt självständig delstat som inte är särskilt representativ för USA. Men när vi väljer två så extrema kandidater som Trump och Sanders visar det hur frustrerade amerikanerna är.
Cox och Digesu gör ingen hemlighet av att de tycker både Sanders och Trump är galningar.

”Katastrof för USA”

– Det vore en katastrof för USA om någon av dem blev president. Om Hillary får demokraternas nominering och vi nominerar Trump så ger vi demokraterna segern på ett silverfat.

Därför försöker de hitta något positivt med Trumps vinst i New Hampshire.

– Trots allt är det två av tre republikaner som röstat mot Trump, säger Cox. Det innebär att det inte är någon motorväg för Trump till nomineringen.

Marco Rubio intar scenen på valvakan på Radisson Hotel direkt efter att Donald Trump hållit sitt segertal någon mil bort. Floridasenatorn berättar att han ringt och gratulerat Trump.

”Besviken på mig själv”

Rubios har röda ögon och de gånger han drar på munnen känns leendet ansträngt. Han är helt klart skakad och väldigt besviken. Han har med sig familjen upp på scen. Barnen ser trötta och ledsna ut.

– Jag är besviken på mig själv, säger Rubio. Jag gjorde inte bra ifrån mig på debatten i lördags men jag lovar att det aldrig kommer att hända igen.

Anhängarna brister ut i ett öronbedövande jubel.

– Vi misslyckades ikväll men det innebär inte att vi inte kan vinna i slutänden. Jag kommer tillbaka i november för att vinna valet.

Den här gången försvinner Rubio snabbt från scen utan det sedvanliga autografskrivandet och selfiefotandet.

”Vore förödande”

Resultatet innebär att den redan tidigare tighta kampen på den republikanska sidan har blivit ännu hårdare. Trump är den ledande kandidaten men bakom honom kämpar ytterligare fyra om nomineringen. En av dem är Marco Rubio. De övriga är Ted Cruz, John Kasich och Jeb Bush.

– Så här kan det inte fortsätta, menar Jerry Cox. Vi måste få fram en stark kandidat som kan utmana Trump. Ju längre den här splittringen håller på desto mer skada tar partiet.

Cox hoppas att inte George W Bush gamle stabschef ska få rätt när han förutspår att nomineringen kommer att avgöras först på republikanernas konvent i sommar.

– Det vore förödande för våra chanser.

Tio minuter efter Rubios tal har de flesta anhängarna lämnat lokalen för att slicka sina sår.