Brittiske utrikesministern: ”Vi ska hacka er också!”

Publicerad 2017-12-22

Ryssland har anklagats för att försöka undergräva västvärldens demokratier genom massiva cyberattacker.

Nu hotar den brittiske utrikesministern Boris Johnson med att slå tillbaka med samma mynt.

– Storbritannien är tveklöst förberett och redo, säger han, enligt Daily Mail.

Anklagelserna om att ryska hackare och nättroll har försökt destabilisera demokratin i västländer och manipulera val har kommit gång på gång de senaste åren.

Nyligen uppgav Facebook och Twitter att de skulle lämna ut rysksponsrade inlägg i syfte att påverka Brexitomröstningen, enligt The Guardian.

Något den brittiske utrikesministern Boris Johnson menar är ”oacceptabelt”.

Under ett möte med sin ryske kollega Sergej Lavrov i dag kommer han att föra fram klagomål på vad han menar är ryskbaserade hackares försök att angripa brittisk infrastruktur, så som kraftverk och nätverk för kommunikation. Samt försök att påverka val, bland annat genom att sprida falska nyheter.

”Förberett och redo”

Enligt Daily Mail kommer han samtidigt att trycka på att Storbritannien nu har utvecklat kraftfulla egna resurser för att slå tillbaka på samma sätt.

– Storbritannien är tveklöst förberett och redo att slå tillbaka om vi så önskar, sa han till journalister på torsdagskvällen, enligt Daily Mail.

Relationen mellan Storbritannien och Ryssland har under en lång tid varit usel, bland annat till följd av mordet på Alexander Litvinenko, det ryska stödet till den syriske diktatorn Bashar al-Assad och annekteringen av Krim.

”Ansikte mot ansikte”

Besöket i Moskva är det första av en brittisk utrikesminister på fem år. Det rapporterar nyhetssajten Politico.

När de båda utrikesministrarna i dag möttes var stämningen spänd och handslaget stramt.

– Det är ingen hemlighet att relationerna inte är bra. Du föredrar att tala om våra åsiktsskillnader öppet, jag föredrar att säga det ansikte mot ansikte, sa Lavrov, enligt Daily Mail.

Utöver mötet med den ryske utrikesminister kommer Johnson bland annat att träffa ryska oppositionella och gayaktivister.

Läs också: Så riggas ett val by abgrafik - Infogram