Kriminalteknikerna glömde en kula – i cykeldäcket

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

20-årige Eric Torell med Downs syndrom blev skjuten till döds av polis i centrala Stockholm.

Jennifer, en vän till Eric och hans familj, gick under torsdagskvällen förbi platsen där Eric sköts ihjäl och gjorde en märklig upptäckt.

Polisens tekniker hade missat en kula som satt kvar i ett cykeldäck.

20-årige Eric Torell beskrivs av sina föräldrar som ”världens snällaste”.

Han hade Downs syndrom och var rymningsbenägen, och brukade ha ständig övervakning. Men den här morgonen lyckades han smita iväg med ett leksaksgevär, och sköts sedan till döds av polis som misstänkte att Eric var hotfull.

Jennifer, 30, är en vän till Eric och hans familj. På torsdagskvällen besökte hon tillsammans med andra vänner hans mamma.

– Vi har varit hos hans mamma hela kvällen och sen gick vi omkring och pratade om Eric. På vägen hem bestämde vi oss för att åka förbi platsen där han sköts ihjäl, berättar Jennifer.

1 av 17 | Foto: Privat
20-åriga Eric Torell sköts ihjäl av polis.

”Fulla av kulhål”

Jennifer och hennes vänner la märke till att fasaden och flera träd var ”fulla av kulhål”. Sedan upptäckte de den kvarglömda kulan i ett cykeldäck.

– När vi kollade vidare såg vi att det satt en kula kvar i däcket på cykeln. I alla andra kulhål vi hittade har kriminalteknikerna plockat bort kulorna.

Jennifer ringde till polisen och berättade om fyndet, chockad över att de hade kunnat göra en sådan miss.

– Jag sa till dem att det är lite pinsamt och de höll med. Vad deras utbildade kriminaltekniker har missat i dagsljus har vi hittat i totalt mörker.

Polisen uppgav då till Jennifer att de skulle komma till platsen och ta hand om kulan.

Nu hoppas hon att utredningen kring dödsskjutningen kan skötas ordentligt i fortsättningen.

– Det här är så tragiskt. Bestörtning. Det är helt ofattbart. Det finns inga ord för att beskriva det som hänt, säger hon.

Det tre poliserna som sköt Eric utreds av åklagare – men ingen misstänks i nuläget för brott.

En kula har gått igenom stänkramen och sedan fastnat i själva däcket. Cykeln står på gården där Eric, 20, sköts till döds.
Foto: Privat
En kula har gått igenom stänkramen och sedan fastnat i själva däcket. Cykeln står på gården där Eric, 20, sköts till döds.

”Gjort ett beslag”

Lars Byström, vid polisen i Stockholm, bekräftar att polisen fått ett samtal om detta under natten, och att man därefter skickat dit en patrull.

– Man konstaterar att man gjort ett beslag på platsen, och att man lämnade området vid 02.28, säger han.

Hur kunde polisen missa detta?

– Vi hade tekniker på platsen, men det finns möjligheter att tekniker missar saker. Det är inte särskilt vanligt, men visst förekommer det att allmänheten anträffar något, säger Lars Byström.

Publicerad:

LÄS VIDARE