Efter dödsfallen i Gårdsten: Socialtjänsten anmäler sig själva

Uppdaterad 2017-08-07 | Publicerad 2017-07-28

Tre barn och en kvinna hittades döda i en lägenhet i Gårdsten.

Familjen hade skulder och skulle vräkas samma dag och åklagaren arbetar nu utifrån teorin att mamman tagit livet av sig och sina barn.

Nu har socialtjänsten i Angered gjort en Lex Sarah-anmälan om sin egen hantering av ärendet uppger SVT Nyheter Väst.

Det var förra torsdagen som tre barn och en kvinna hittades döda efter en lägenhetsbrand i Gårdsten i stadsdelen Angered i Göteborg.

Polisen inledde snabbt en förundersökning om mord då personerna hade skador som inte hade orsakats av branden.

Inledningsvis fattades misstankar mot pappan som i slutet av förra veckan häktades på sannolika skäl misstänkt för mord i fyra fall.

Pappan släpptes

Kammaråklagare Helena Treiberg Claeson beslutade dock på onsdagseftermiddagen att släppa pappan på fri fot och arbetar nu utifrån teorin om att att mamman tagit livet av sig själv och sina barn.

– Vi vet inte med säkerhet, men allt tyder på det i nuläget, säger Helena Treiberg Claeson till Aftonbladet.

Som Aftonbladet tidigare berättat om hade familjen skulder hos kronofogden och skulle vräkas samma dag som branden inträffade.

Familjen har även vid upprepade tillfällen haft kontakt med socialtjänsten i Angered som försökt lösa situationen.

”Planer att göra det direkt efter branden”

Under torsdagen Lex Sarah-anmälde socialtjänsten i Angered dock sig själva till Inspektionen för Vård och omsorg enligt SVT Nyheter Väst.

– Vi hade planer på att anmäla redan när vi fick reda på branden. Att det skedde den här veckan har att göra med att det tar tid att samla samman personer i semestertider. Utredningen ska vara klar inom två månader, säger Maria Sjödahl, områdeschef för bistånd och service inom Individ- och Familjeomsorgen i Angered till SVT Nyheter och fortsätter:

”Måste vara öppna”

– Det här är en händelse som berör oss väldigt starkt. Det finns en lagstiftning som styr när det inträffar händelser av det här slaget. Om det rör sig om ett allvarligt missförhållande, eller finns risker för det, så ska vi granska vårt arbete.

På frågan om hon anser att socialtjänsten har brustit i sitt ansvar svarar Maria Sjödahl att det är upp till utredningen att visa.

– Vi måste vara öppna, säger hon till SVT.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln