Återbuden haglar på humorscenen: ”Är en katastrof”

Av: Robert Rosén

Publicerad:
Uppdaterad:
Lena Frisk under premiären på MACK i förra veckan.
Foto: Malmö Comedy Club
Lena Frisk under premiären på MACK i förra veckan.

Malmö Comedy Club hoppas de inte ska behöva ställa in alla föreställningar.

För enskilda komiker är dock isoleringen till följd av coronaviruset ett hårt slag.

– Det är en katastrof i branschen, säger Lena Frisk, grundare till Malmö Comedy Club.

Coronaviruset har gjort att många valt att isolera sig hemma och regeringen har förbjudit folksamlingar med fler än 500 personer.

Malmö Comedy Club, MACK), tar man inte in fler än 180 gäster men coronaviruset har ändå drabbat dem hårt. När de hade premiär i förra veckan uppskattar de att drygt en fjärdedel av publiken valde att stanna hemma, trots att de hade extra många platser så att man kunde sitta avskilt.

– Vi kommer ställa in några (föreställningar) och försöka köra några. Vi följer situationen timme för timme och planerar att köra på torsdag, om det går, men har haft långa diskussioner runt det såklart, säger Lena Frisk, grundare till MACK.

Om en föreställning ska ställas in eller inte grundar sig bland annat i om komikern behöver resa till Malmö eller inte, och hur sjukdomsläget i deras egen organisation ser ut.

”Blir ett enormt avbräck”

I tider då många evenemang och företag väljer att stänga ner menar Lena Frisk att MACK inte behöver bidra till att skapa mer panik. Målsättningen är därför att kunna genomföra föreställningarna, om inte myndigheterna kommer med nya restriktioner.

För ståupp-branschen, som livnär sig på sin publik, är det just nu en utsatt tid.

– Det är en katastrof, kan man säga. Jag själv har fått alla mina jobb som frilans inställda. Man är väldigt sårbar på det sättet. Det blir väldigt svårt när de ställer in. Alla säger såklart att de flyttar det men vi har ju bara en höst det här året och allting kan inte hända då. Det blir ett enormt avbräck för oss, säger Lena Frisk.

Hon är dock noga med att poängtera att även om den ekonomiska ersättningen försvinner är vi privilegierade i Sverige.

Inga föreställningar utan publik

– Det är en ”katastrof” men egentligen är det inte en katastrof ju. Det är bara jobbigt, tråkigt och ledsamt.

Andra underhållningsbranscher har satsat på livesändningar men Lena Frisk tror inte på några alternativa lösningar, åtminstone inte som kan ersätta inställda föreställningar.

– Man märker ju alltid att stand-up på tv är mycket svårare. Man måste ha en publik som ser en och skrattar åt en. Stand-up utan publik blir bara skämt. Det kan man ju lägga upp men det blir inte samma grej.

MACK kommer inte att göra några föreställningar utan publik men kommer istället att satsa på kortare humorklipp på sociala medier, för att bringa glädje till människor som sitter hemma.

Standup-klubben kommer löpande att uppdatera sina sociala medier vid inställda föreställningar.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE