Morgontidningar surfar på digital våg

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Morgontidningarnas digitala utgåvor lockar allt fler. Genrebild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Morgontidningarnas digitala utgåvor lockar allt fler. Genrebild.

Det har sett dystert ut för morgontidningarna. Men nu tycks den nedåtgående trenden ha stannat av och de digitala utgåvorna blir allt populärare.

– Medieanvändarna har börjat anpassa sig till situationen, säger medieanalytikern Ulrika Facht.

Morgontidningarna har kämpat med en krympande läsarskara och till skillnad från kvällstidningarna har den digitala övergången gått trögt.

Vid millennieskiftet läste 74 procent av befolkningen någon form av morgontidning. 15 år senare var den andelen nere på 55 procent – men nu tycks den nedåtgående trenden ha stannat av. Det visar 2018 års Mediebarometer, genomförd av kunskapscentret Nordicom vid Göteborgs universitet.

"Tvungen att betala"

Endast en tredjedel läser en morgontidning i pappersform, men det är bara en liten minskning jämfört med året innan. Det samtidigt som de digitala alternativen lockar allt fler.

Förra året läste 16 procent en morgontidning på nätet – en ökning med fyra procentenheter jämfört med 2017. I åldergruppen 25-44 år är den digitala morgontidningen nu till och med populärare än pappersvarianten.

– Jag tror det handlar om att man fått ordning på betalväggarna. Vill man läsa en tidning online är man nu tvungen att betala, säger Ulrika Facht, medieanalytiker vid Nordicom.

– Läsarna och medieanvändarna har börjat anpassa sig till situationen.

"Stor ökning"

Den digitala övergången är tydlig även när det kommer till konsumtionen av andra typer av medier, visar undersökningen.

Tv-tittandet och radiolyssnandet ligger fortfarande på en stabil hög nivå, men fler övergår till strömmat innehåll.

2016 tittade 30 procent på någon form av webb-tv och nio procent lyssnade på någon form av radio över internet eller podcast.

Förra året låg de andelarna på 36 respektive 18 procent.

– Det där med poddradio börjar sätta sig i medvetandet. Det har gått väldigt långsamt, men nu ser vi en stor ökning, säger Facht.

Publicerad:

LÄS VIDARE