Tegnell: Olyckligt att vi hamnat här

TT

Publicerad 2020-04-14

Antalet rapporterade dödsfall kopplade till covid-19 i Sverige har passerat 1 000, enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror. Men troligtvis släpar siffrorna efter på grund av påskhelgen.

– Det är först i morgon vi får riktiga siffror, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

1 033 personer i Sverige har avlidit efter att ha insjuknat i covid-19, 114 fler än i går.

– Jag tycker det är många. Det är väldigt olyckligt att vi har hamnat här, säger Anders Tegnell.

Antalet döda har under påsken legat på en lägre nivå än tidigare i april, något som ska tolkas med försiktighet. Eftersläpningen är stor och det är först i morgon, onsdag, man kan räkna med ett mer tillförlitligt dödstal i Sverige.

– Avlidna per dag är nog den siffra vi kan lita minst på, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på tisdagens pressträff om den aktuella dödssiffran.

Hittills har 11 445 personer i landet bekräftats smittade av coronaviruset och av dem har 497 testat positivt det senaste dygnet.

"Grundliga felaktigheter"

På DN Debatt riktar 22 forskare kritik mot Sveriges strategi kring coronaviruset, där de skriver att Sveriges dödstal närmar sig Italiens – något Tegnell menar är felaktigt.

– Jag vill förneka att vi inte har en genomarbetad strategi och dödstalen är felaktiga, säger Anders Tegnell, och fortsätter:

– I Italien registreras nu bara dödsfall på sjukhus. Så det finns grundliga felaktigheter i artikeln.

Tegnell säger dock att Sverige haft en olycklig utveckling på äldreboenden där smittan tagit sig in. På frågan om man har identifierat vad det är som har fallerat i äldrevården säger han så här:

– Det är det man håller på att göra nu. Man ska vara försiktig att hitta enkla lösningar.

Omställning pågår

Vidare säger Tegnell att det är viktigt att samla in information om vad som har hänt så att man kan sprida den till andra delar av landet för att det inte ska bli lika stor smittspridning på äldreboenden där som i Stockholm.

– Vi måste försöka förstå varför det hänt på vissa ställen och inte andra.

915 personer får eller har fått intensivvård i Sverige. När det gäller beläggningsgraden på intensivvårdsavdelningen är den ansträngd och en omställning pågår fortfarande, säger Socialstyrelsens krisberedskapschef Johanna Sandwall.

– Det ger också resultat, vi fortsätter öka de disponibla platserna på intensivvårdsavdelningarna, säger Sandwall.

Antalet platser är nu närmare 1 050 och det är en fördubbling jämfört med innan omställningen.

Följ ämnen i artikeln