Trump: Jag hade gärna träffat Thunberg

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/TT
USA:s president Donald Trump.

– Jag hade gärna sett henne tala, säger USA:s president Donald Trump om den svenska klimataktivisten Greta Thunberg, som deltagit på Världsekonomiskt forum i Davos samtidigt som han.

Trump säger vidare att han inte anser att klimatförändringarna är en bluff.

Vid en spontan pressträff före hemresan från Världsekonomiskt forums årsmöte i schweiziska Davos konstaterar Trump att Greta Thunberg är 17 år, att hon "slog honom" med Time Magazine (Thunberg utsågs i december till årets person av Time Magazine) och att han gärna hade träffat henne.

Tidigare har Trump beskrivit den svenska klimataktivisten som en person som "måste ta tag i sina aggressionsproblem" men nu avstår han från att kritisera svenskan direkt. I stället upprepar han den åsikt han förde fram dagen innan: att "vissa människor" har tagit klimataktivismen till en orealistisk nivå.

– Vi (USA) har den renaste luften, det renaste vattnet. Vi är rena och vackra och allt är bra. Andra kontinenter är inte lika rena, ångorna stiger. . . Greta borde fokusera på andra länder, säger han.

Både Thunberg och Trump har varit affischnamn under det pågående Davosmötet som samlar världens ekonomiska och politiska elit. Svenskan talade vid två tillfällen under tisdagen, då sa hon bland annat att "inget har gjorts för att bekämpa klimatförändringarna". Thunberg uppmanade också världens ledare att agera "som om ni älskade era barn".

Publicerad:

LÄS VIDARE