Polisen: Mer folk på Visbys gator än på många år

Publicerad 2020-07-18

Fler än 60 000 turister befinner sig på Gotland just nu.

Under natten mot lördagen var det fullsmockat på Visbys gator.

– Det är extremt mycket folk på stan, mer än på många år, säger Roger Nyd, stationsbefäl vid polisen.

Trängsel, stök och fylla i nivå med en vanlig ”Stockholmsvecka” i Visby. Så beskrev polisens yttre befäl Marco Johnsson torsdagskvällen i en intervju med lokaltidningen Hela Gotland.

– Krogarna sköter sig bra, men folk utanför står i stora klungor och tänker inte alls på att hålla avstånd till varandra. Det är extremt mycket trängsel på stan, sa han.

Även under fredagskvällen var det fullt med folk på Visbys gator, enligt polisen.

– De som har varit ute rapporterar att det är mer folk i rörelse utomhus än på många år. En anledning kan vara att många inte kommer in på krogarna med anledning av restriktionerna om bordsservering, säger Roger Nyd till Aftonbladet.

Så här trångt var det på stranden vid Sudersand på Fårö på fredagen.

Fullt på Fårö

Han uppger att det just nu finns fler än 60 000 turister på ön.

– Det var den senaste siffran från Destination Gotland och det är som en vanlig sommarvecka. Sedan tillkommer ju flyget och kryssningsfartyg.

Även i exempelvis Ljugarn och på Fårö är det många turister, enligt polisen.

– Det är fullt på stränderna och campingarna är nästan fullbelagda. Tidigare under fredagen var det en timmes kö till Fåröfärjan, säger Roger Nyd.

Ovanligt många på stranden

14-årige Wille, till vardags boende i Visby, delar polisens bild. När han kom ner till stranden vid Sudersand på Fårö under fredagen fick han en chock.

– I torsdags var det rätt mycket folk där. Sedan kom jag ner till stranden i går, då var det jättemycket folk, säger han.

Han har besökt stranden flera tidigare somrar, men inte sett de massor med folk som var där under gårdagen.

– Jag tycker ändå att folk höll rätt okej avstånd, men det var stora grupper. Mellan grupperna var det avstånd, men inte inom grupperna, säger Wille.

De största folkmassorna fanns vid den kiosk som finns på stranden och i matbutiken ytterligare en bit bort upplever inte Wille någon större social distansering.

− På Ica är det trångt i kön, där håller inte folk två meters avstånd, säger han.

Folksamling i Visby vid ett tidigare tillfälle i sommar.

”Normal stockholmsvecka”

Polisen har varit orolig att trängseln i gränderna i Visby skulle leda till fler ingripanden, men än så länge har de varit på en normal nivå.

– Det är varken mer eller mindre än vanligt. Man kan sammanfatta det som en normal Stockholmsvecka på sommaren, säger Roger Nyd.

Dagtid har trängseln på gatorna inte varit lika stor. På kvällarna har det tilltagit.

– Det har extremt mycket folk i Visby innerstad ikväll. Många är medvetna om att hålla avstånd, men får man alkohol sig brukar man tappa det lite grann. Faran är definitivt inte över, säger Roger Nyd.