Ta farväl av solen – nu kommer juliregnet

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Regniga dagar väntar i flera delar av landet den kommande veckan. Arkivbild.
Regniga dagar väntar i flera delar av landet den kommande veckan. Arkivbild.

Lägg undan solglasögonen och ta fram paraplyet.

Skurar och molnklädda skyar är på ingång.

– Lokalt kan det vara ganska kraftigt och ha en del åska i sig, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

Det soliga sommarvädret kommer snart att ersättas av kyligare dagar. I landets västra delar, från Götaland i söder till Norrland i norr, börjar regnet så smått redan under söndagen.

På andra håll håller värmen i sig under söndagsmorgonen och förmiddagen. Framför allt i de östra delarna av landet kan det bli läge för ett svalkande dopp eller två. Där solen tittar fram som mest ligger temperaturen på mellan 20-25 grader från norr till söder.

– Det kan i framför allt Götaland och Svealand gå upp mot en 27 grader mitt på dagen, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

Regn på ingång

Men det varma sommarvädret kommer även här att ersättas av moln, regn och på vissa håll även åska senare under dagen. Sommarvärmen är därmed ett minne blott i hela landet de kommande dagarna.

– Nu går vi återigen in i en liknande period som vi hade tidigare veckor i juli, då det är lite svalare och även ostadigt väder. Det är en hel del regn till och från, framför allt under måndagen, säger Moa Hallberg.

Regnet kommer främst att falla över östra Svealand och Götaland, men även i södra Norrlands östra delar.

TT: Hur länge kommer det ostadiga vädret hålla i sig kommande vecka?

– Det blir ganska regnigt att vänta till och från. Solen kan titta fram, men även om den gör det så blir det inte riktigt så varmt som vi har haft nu i helgen, säger Moa Hallberg.

Temperaturer under 20 grander väntas på flera håll i landet kommande vecka.

Ostadigt flera dagar

TT: Den som har semester och vill åka till solen – vart ska man åka?

– Jag skulle säga att alla platser kommer att ha lite regn. Der ser ut som att det är mest regn att vänta i norra Norrland – så om man inte vill ha regn är det kanske inte det bästa stället att åka till. Det blir även regn till och från söderut också, men mer ihållande uppe i norr.

Enligt SMHI:s tio dagars-prognos är det idel grå moln och regnskurar som väntar. Det kan därmed dröja över en vecka eller mer innan det blir mer stabilt.

– Men det är väldigt osäkert, säger Moa Hallberg om prognosen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN