Martin Lorentzon låter som årets Isabella Löwengrip

Spotifygrundaren ger sina bästa råd till entreprenörer

Att det kan vara grabbig stämning i techvärlden är ingen nyhet.

Men it-entreprenören Martin Lorentzon avslöjar ett trendbrott: Det är i alla fall inte längre coolt att sova så lite som möjligt.

Martin Lorentzon.

”Sommar i P1” är ett märkligt program.

Ena dagen hör man någon berätta om sitt livs största trauma, nästa dag läser någon sin favoritpoet och dagen efter det kommer mysiga historier från barndomen.

Den här lördagen kommer en konferensföreläsning på svängig boråsdialekt. Där har vi honom, Martin Lorentzon, it-entreprenören som varit med och grundat Tradedoubler och Spotify. Hans jobb har varit att övertyga otrogna riskkapitalister att just den idé han representerar är något att ha.

Berättelserna från it-världens tidiga år innehåller penisskämt, Gudfadernreferenser och hur man anlitar proffsspelare för att knäcka varandra i Counterstrike.

Men grabbarna jobbade hårt också, kanske med kärleken till internet och varandra som konkurrensfördel. Dessutom förändrade de världen.

Vi är många som minns när man kunde lägga sju timmar dyrbar modemtid på att få ner en enda låt till Winamp (i mitt fall Metallicas ”Turn the Page”). Sedan fick vi brinnande fildelningsdebatt, vansinniga artister (som Metallica) och en skivindustri med alltmer hängande huvud.

En dag bollade Martin Lorentzon och Daniel Ek olika låtsasnamn till varandra och där föddes Spotify, i alla fall till namnet, som skulle revolutionera musikindustrin.

Martin Lorentzon är en van föreläsare och packar programmet fullt med entreprenörsråd som:

Fokusera, anställ rätt personer, var en liten fisk i en stor damm, lägg alla ägg i en korg och vakta den korgen noga.

Tidvis låter han som årets Isabella Löwengrip.

Dessutom tycker han att man ska sova mycket och gott. Inga stora företagsledare skryter längre med dålig sömn. Äntligen är den hopplösa trenden död och begraven.

Vad finns att säga om musikvalen? Tja, de är så spretiga att man börjar misstänka en algoritm bakom kulisserna.