Obehöriga läkare missade två-årige Ozzys cancer

Av: Felix Blom

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT NYHETSBYR?N

Läkare utan legitimation och med ofärdig utbildning tillåts ansvara för patienter på Akademiskas akutmottagning, rapporterar Kaliber i P1.

Akademiska sjukhuset i Uppsala är ett av flera sjukhus i landet som bemannar på det viset. Någonting som lett till problem för patienter.

Programmets granskning visar att många akutsjukhus tillåter läkare med ofullständig utbildning att ha patientansvar. Vid Akademiska sjukhuset var det just sådana läkare som 2017 undersökte tvåårige Ozzy Ferm. Tre gånger missade de att Ozzy hade leukemi.

Först vid det fjärde akutbesöket togs ett blodprov.

– Och det höll han ju på att stryka med av. Han låg ju på barnintensiven med lungkollaps och gud vet allt, säger Ozzys mamma Therese Ferm, till Sveriges radio.

Ofärdiga läkare ska inte få arbeta själva utan en legitimerad läkare på plats. I Ozzys fall bedömde dock olegitimerade läkare själva att han skulle skickas hem flera gånger.

Regelbundet

Kaliber har gjort en enkät som 55 av 66 sjukhus svarat på.

Var tredje av de sjukhus som svarat bemannar med olegitimerade läkare mer eller mindre regelbundet. En av anledningarna är enligt svaren att det är svårt få tag i kvalificerad personal.

Idag är Ozzy 6 år gammal och mår bra.

Akademiska sjukhuset har till Kaliber avböjt att bli intervjuade om Ozzy.

Publicerad:

LÄS VIDARE