HRW: Här kastas flyktingar olagligt ut ur EU

Publicerad 2019-11-09

Kroatisk polis fortsätter att misshandla flyktingar och skicka tillbaka dem över EU-gränsen – i strid mot internationella lagar.

Det uppger organisationen Human Rights Watch, som nu kräver att landet diskvalificeras från Schengen.

– De slog mig och brände mina väskor, säger en flykting från Afghanistan till organisationen.

Uppgifterna om att flyktingar olagligt kastats tillbaka efter att ha korsat EU:s yttre gränser har duggat tätt de senaste åren.

I en ny video uppger sig organisationen Human Rights Watch, HRW, kunna visa hur flyktingar utsätts för så kallade push-backs vid gränsen mellan EU-landet Kroatien och Bosnien.

– Vi bestämde oss för att starta ett nytt liv här i Kroatien. Men de tog tyvärr inte emot vår ansökan. Vi deporterades alla till Bosnien, säger Elahe från Iran i filmen.

Flera flyktingar uppger också att de utsatts för våld av kroatisk polis.

”Brände mina väskor”

– De grep mig och trettio andra. De slog mig och brände mina väskor, säger AJ från Afghanistan till HRW.

Den kroatiska polisen uppges ha beslagtagit migranternas dokument och mobiltelefoner.

Att skicka tillbaka migranter som vill söka asyl kan bryta mot såväl internationell rätt som EU-lagar.

– EU har valt att se mellan fingrarna när en medlemsstat bryter mot regelverket, och ger de facto grönt ljus för att fortsatta med olagliga metoder där våld och push-backs utan föregående rättslig provning ingår, säger svenska Lydia Gall, som är researcher på HRW.

Vilka bevis har ni för att migranter utsätts för polisvåld?

– Det finns åtskilliga samstämmiga uppgifter från oberoende vittnen, men också mängder med bildbevisning som visar tydliga spår av övervåld från batonger och andra verktyg som används av poliser, säger Lydia Gall.

Kroatien gick med i EU 2013 och är unionens nyaste medlemstat. I oktober fattade EU-kommissionen ett beslut att Kroatien är redo att gå med i Schengen-samarbetet.

När schweiziska tv-bolaget SRF i somras frågade Kroatiens president Kolinda Grabar-Kitarović om påstådda illegala ”push backs” svarade hon:

”Ska inte släppas in i Schengen”

– Varför tycker du att de är illegala? Vi pratar om illegala migranter, människor som kommer till Kroatien illegalt. Och polisen skickar tillbaka dem till Bosnien.

Human Rights Watch kräver nu att EU omprövar sitt beslut att ge Kroatien grönt ljus för att ansluta sig till Schengenområdet.

– Sverige och andra medlemsstater har en skyldighet att se till att andra medlemmar följer EU:s regelverk och sätta press på Kroatien att upphöra med sina olagliga och ofta våldsamma gränsövervakningsmetoder.

Aftonbladet har sökt Kroatiens ambassad för en kommentar.

ANNONS