Munskydd obligatoriskt på Englands bussar

TT-AFP

Publicerad 2020-06-04

Från och med den 15 juni blir munskydd obligatoriskt i den engelska kollektivtrafiken. Arkivbild.

Att bära munskydd blir från och med den 15 juni obligatoriskt för den som vill åka med kollektivtrafik i England. Åtgärden presenterades av Storbritanniens transportminister Grant Shapps under torsdagen.

– Vi måste vidta varje möjlig försiktighetsåtgärd på buss, tåg, flyg och färjor, sade ministern under en presskonferens. Han lade sedan till att små barn, funktionshindrade samt personer med andningssvårigheter kommer att undantas från regeln.

– Vi förväntar oss att den breda majoriteten inte kommer att behöva tvingas till detta, fortsatte ministern och tillade att vägran att använda munskydd kommer att leda till nekad resa och eventuellt även böter.

Beskedet är en del av försöken att sakta återöppna England utan att riksera en andra våg av smittan som hittills krävt strax under 40 000 britters liv. Det är den näst högsta dödsiffran i världen, endast i USA har fler personer mist livet.

Användandet av munskydd i kollektivtrafiken är för närvarande endast en rekommendation i Skottland, Wales och Nordirland. Det är upp till de brittiska riksdelarna själva att bestämma huruvida detta ska skärpas.