Skräpkörens nya deltagare får vänta

Publicerad 2020-04-29

Per-Rickard Rönnberg, chef på Uppsala kommuns renhållningsenhet, och Carmen.

Enligt planen skulle ”skräpkörens” nya deltagare visa upp sig och sjunga in våren som sig bör på sista april.

Men med anledning av det inställda firandet får också kören fortsätta att hålla avstånd till varandra.

En numera klassisk syn på Uppsalas gator är Uppsala skräpkör och dess körmedlemmar som finns utplacerade runt om i hela stan.

– Uppsala skräpkör är något av det finaste vi har, och alla har en egen personlighet, och röst, som man också kan läsa om på baksidan, säger Per-Rickard Rönnberg, chef på Uppsala kommuns renhållningsenhet.

I samband med firandet på sista april är det tradition att hela kören samlas för sin årliga konsert vid Resecentrum, där också årets nya deltagarna brukar presenteras. Men nu sätter coronapandemin stopp för den traditionella skönsången.

– Med anledning av att festen är inställd så kommer inte kören att uppträda som vanligt. Den kommer att bli av, och våra nya medlemmar kommer att presenteras, men vi tvingas skjuta på det.

De nya deltagarna hålls hemliga

Enligt Per-Rickard Rönnberg är det oklart när Uppsala skräpkör kommer att kunna genomföra sin årliga konsert.

– Vi får se, men det kan bli någon gång under nästa vecka, vi får se.

Vad kan du berätta om de nya deltagarna?
– Det är fortfarande hemligt.

Återstår att se om det blir några soffor som får städas bort från Ekonomikumparken efter årets firande.

”Städare i beredskap”

En annan vanlig syn i samband med sista april i Uppsala, eller snarare dagen efter, är de enorma skräpbergen som lämnas kvar i Uppsalas parker.

Med anledning av det inställda firandet har Uppsala kommun valt att tänka om.

– Vanligtvis brukar vi förstärka med ett antal föreningar som bistår med drygt 200 personer. I år kommer inte insatsen att bli lika omfattande. Däremot har vi förstärkt med arbetsledning i beredskap, vilket innebär att vi kommer att kunna ringa in hjälpen från föreningarna beroende på vilket behov vi har på fredag morgon, fortsätter Per-Rickard Rönnberg.

Vad innebär det här för de föreningar som vanligtvis hjälper till?
– De kommer att få en ersättning ändå, men vi kommer som sagt att ringa in dem vid behov. På det sätter spar vi också lite på miljön i form av att vi slipper transporterna.

Följ ämnen i artikeln