Cuomo öppnar för öppning i New York

TT

Publicerad 2020-04-27

Delstaten New York kan komma att lätta något på virusrestriktionerna i mitten av maj, uppger guvernör Andrew Cuomo.

Dödstalen har sjunkit men är fortfarande "fruktansvärda" enligt Cuomo.

På söndagen rapporterades att 367 personer avlidit i covid-19 det senaste dygnet. Det var första gången i april som dygnssiffran var under 400 i den hårt virusdrabbade delstaten.

Cuomo säger att uppgifterna "inte är hemska enbart om man jämför med var vi varit".

– Döden är döden. 367 människor avled. 367 familjer, sade Cuomo enligt public servicekanalen NPR.

När utbrottet var som värst i New York dog mer än dubbelt så många per dygn, totalt har nära 17 000 människor mist livet i covid-19 där. Guvernören säger att minskningen i dödstal beror på att New Yorkbor följt reglerna om socialt avståndstagande och agerat ansvarsfullt.

Han meddelar också att delstaten kan komma att lätta något på karantänsreglerna den 15 maj, då nuvarande restriktioner löper ut. Då kan vissa företag – bland annat i bygg- och tillverkningssektorn, vars verksamhet bedöms utgöra en låg smittorisk – i norra New York få öppna, rapporterar The New York Times.

De eventuella lättnaderna rör dock inte metropolen New York City.

Flera andra delstater lyfte vissa restriktioner som rör näringslivet redan på måndagen. Bland dem finns Minnesota, Indiana, Kentucky, Mississippi, Montana och Tennessee.

PODD Så påverkas vi av ensamheten under coronaisoleringen

Coronakrisen har skapat en helt ny vardag för många av oss - en vardag där vi är allt mer isolerade och ensamma. Hur påverkas vi av det, och hur lär vi oss att hantera isoleringen så bra som möjligt? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Följ ämnen i artikeln