Experter: Stänga skidorter inte nödvändigt

Oskar Carlsson/TT

Johanna Cederblad/TT

Uppdaterad 2020-03-23 | Publicerad 2020-03-22

Gondolliften i Åre. Arkivbild.

Folkhälsomyndigheten avråder från resor till fjällen och strängare åtgärder i skidorterna kan följa under veckan.

Men att stänga ner skidanläggningar är inte nödvändigt, anser bland andra smittskyddsexperten Johan Giesecke.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson har betonat att alla som bestämmer sig för att resa till fjällen under påskhelgen noga måste avväga riskerna för smittspridning av coronaviruset.

– Man bör fundera på, speciellt om man kommer från storstäderna, om det verkligen är så att man bör åka till framför allt turistområdena i fjällen.

I lördags upptäcktes minst åtta nya fall av coronasmittade i Åre och närmare hälften av de hittills närmare 60 smittade i Region Jämtland Härjedalen går att koppla till skidorten.

Flera av de smittade har uppgett att de har varit på after ski.

Smittspridning i Åre

I Åre har nu nattklubbar och after ski stängt för att minska smittspridningen. Dessutom har Skistar vidtagit en rad åtgärder på skidanläggningen, däribland att stänga kabinbanan.

Micael Widerström, smittskyddsläkare i Region Jämtland Härjedalen, stödjer Folkhälsomyndighetens rekommendation.

– Något som måste tas i beaktande är att det kan bli en stor belastning på sjukvården här, vilket det inte riktigt är än vad gäller platser, men det kan snabbt ändras när smittan kommer i gång, säger han.

Besked under veckan

Folkhälsomyndigheten ska under måndagen träffa Region Jämtland Härjedalen och länsstyrelsen. Därefter väntas besked om vilka åtgärder som kan bli aktuella att vidta på fjällorterna.

Johan Giesecke, tidigare statsepidemiolog och nu rådgivare till Världshälsoorganisationen WHO, ser dock ingen problematik i att semestra i fjällen, även om han tycker att Folkhälsomyndighetens ord ska tas på allvar.

– Det är bäst att följa deras råd, men som jag bedömer smittrisken är den minimal om man befinner sig i en egen stuga och åker skidor ute, säger han.

"Tvärtom bra att röra sig"

Frågan om att stänga skidanläggningar har lyfts på flera håll – vården i Åre har exempelvis ställt det kravet. Men så långt är inte nödvändigt att gå, anser Johan Giesecke.

– Det är klokt att stänga after ski, det är en bra idé. Men att stänga liftar, nej, det är nog inte så mycket att bry sig om. Det är tvärtom bra att röra på sig, och viruset smittar antagligen inte särskilt lätt utomhus, säger han.

Micael Widerström är inte heller säker på om det är rätt väg att gå.

– Om Folkhälsomyndigheten är nöjda med de åtgärder som Skistar har vidtagit här och sedan kan följa förloppet, då är jag inte helt övertygad om att man måste stänga skidorterna.