Kenoshas borgmästare till Trump: Kom inte hit

Uppdaterad 2020-09-02 | Publicerad 2020-09-01

President Donald Trump planerar att besöka den upploppshärjade staden Kenosha där två personer sköts till döds under en demonstration.

Borgmästaren John Antaramian uppmanar presidenten att ställa in.

– Jag är besviken att han kommer. Vårt samhälle har gått igenom mycket sista tiden och det finns ingen tid just nu för politiska utspel, säger han till CNN.

Staden Kenosha sydöstra Wisconsin har den senaste veckan skakats av protester mot ordningsmaktens övervåld mot svarta amerikaner, efter att Jacob Blake sköts i ryggen av polis inför sina barn.

Några dagar efter händelsen eskalerade situationen med inresta aktivister, upplopp och plundring och två demonstranter sköts ihjäl av en 17-årig Trump-supporter – beväpnad med ett halvautomatiskt vapen.

President Donald Trump och presidentkandidaten Joe Biden.

President Donald Trump, som tidigare gått hårt mot våldsamheterna under proteststormen mot polisövervåld i landet, valde att inte fördöma händelsen, som utreds som mord, när han fick frågan under en presskonferens.

– Jag antar att han var i en väldigt svår knipa, han skulle säkert ha blivit dödad.

Under tisdagen planerar Trump att besöka Kenosha för att med egna ögon bedöma skadorna efter protesterna. samt träffa stadens rättsväsende.

Ska inte träffa Blakes familj

Dock kommer han inte att träffa Blakes familj under besöket i delstaten, som är en av de viktigaste vågmästardelstaterna där det står mellan republikansk och demokratisk majoritet och där höstens presidentval kommer att avgöras.

Inför besöket har flera tunga namn gått ut och manat presidenten att ställa in, däribland Wisconsins demokratiske guvernör Tony Evers som i ett brev tillsammans med andra lokala ledare uppmanade Trump att ”tänka om”.

"Jag är orolig över att er närvaro enbart förhindrar vårt läkande. Jag är orolig för att er närvaro enbart hindrar vårt arbete att överbygga splittring och gå framåt tillsammans", skriver Evers i brevet.

Borgmästaren: Besviken

Senast i raden är även borgmästaren John Antaramian, som säger till CNN att han är ”besviken” över presidentens planerade besök.

”Jag är besviken att han kommer. Vårt samhälle har gått igenom mycket sista tiden och det finns ingen tid just nu för politiska utspel. Vi behöver tid att läka, säger Antaramian och uppmanar både Trump men även demokraternas presidentkandidat Joe Biden att senarelägga sina visiter till nästa vecka.

Han tillägger dock att om Trump, trots uppmaningen, väljer att komma så borde Biden göra detsamma.

”För rättvisans skull borde han också vara här i så fall”.

Kenoshas borgmästare John Antariaman under en protest.