Tyra, 19, fick inte skriva slutprov – har inte råd att ompröva betygen

Publicerad 2020-08-26

Flera prov ställdes in i spåren av coronakrisen under våren.

IB-elevernas slutprov var ett av dem.

Nu får de skriva provet – mot betalning.

– Det är för mycket pengar för mig, säger Tyra Hurtigh Grabe, 19.

”De här betygen som jag nu har fått kommer sinka mig”, säger Tyra Hurtigh Grabe.

Slutproven som elever på det internationella gymnasieprogrammet IB skriver innan de tar studenten påminner om de nationella proven. Men de väger tyngre. De avgör omkring 60 procent av slutbetyget. I vanliga fall.

Under våren ställdes proven in och de 75 eleverna som gick ut Katedralskolan i Uppsala fick betyg som baserades på tidigare skoluppgifter och lärarnas omdömen i stället.

De som vill skriva tentorna nu under hösten tvingas betala 85 euro, motsvarande 850 kronor, per ämne.

Har inte 5 000 kronor

Tyra Hurtigh Grabe ville skriva samtliga slutprov eftersom hon inte fått betygen hon hoppats på, men strök sig från anmälningslistan när hon hörde om kostanden.

– Jag ville ha chansen att höja mig, men jag har inte de pengarna som nybliven student. Jag har precis skaffat ett jobb och håller på och försöker flytta hemifrån. Jag tycker inte heller att mina föräldrar ska behöva betala tusentals kronor på ett diplom som jag skulle ha fått gratis annars, säger hon.

19-åringen tycker inte att årets upplägg är rättvist.

– Det är inte bara det att vi inte får samma möjligheter jämfört med dem som kommer innan och efter oss. Vi som gått programmet nu får inte samma möjlighet. De som har runt fem tusen att lägga på de här proven får större möjlighet än de som inte har dem pengarna. Retakes behöver man alltid betala för. Men det här är inte omtentor. Det är våra första prov.

Tyra är inte den enda i klassen som är kritisk till upplägget.

”Blev ganska snopen”

– Jag tycker att det är jättedåligt eftersom vi varit lovade det här provet i flera år, säger Ebba Westermark, 18.

Även hon tror att hon skulle höjt sina betyg vid ett slutprov.

– Självklart. Man får predicted grades under vintern för att kunna söka utbildning utomlands. Då fick jag 34 av 45. Sedan fick jag 29 i betyg och blev ganska snopen.

Det betyget hade inte inte räckt för att komma in på programmet i England som hon först tänkt sig. Det krävde 32, berättar hon. Men betyget var ändå tillräckligt för att komma in på programmet på Göteborgs universitet som hon slutligen bestämde sig för.

”De här proven skulle ha stått för 60 procent av våra betyg”, säger Ebba Westermark.

”Schyssta som har provet nu”

Enligt Björn Swartling, programrektor på IB (International Baccalaureate), var det viktigare att eleverna fick betyg i början av sommaren än att eleverna fick chansen att skriva slutproven i sex ämnen.

– Det här provet som de ska göra under hösten, som är helt frivilligt, det är ett slags omprovstillfälle. Det brukar man vanligtvis göra ett år efter att man fått sina betyg, men nu är vi lite schyssta mot eleverna och låter dem inte vänta ett år.

En del elever kommer inte kunna skriva det här provet eftersom de inte har råd. Hur ser ni på det?

– Det är ingen skillnad mot tidigare år. Det är exakt samma system som tidigare.

Men de har ju inte kunnat skriva det här provet.

– Nej. Och det är inte något som vi kunnat styra över, säger han, och tillägger:

– Slutprovet är ingen garanti för att det går bättre, det kan även gå sämre.