Tidigare Interpolchef åtalas i Kina

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Den tidigare Interpolchefen Meng Hongwei kommer att åtalas i Kina för mutbrott.

Meng Hongwei, som försvann under ett besök i Kina förra hösten, utesluts också från kommunistpartiet och avskedas från sina uppdrag, står det i ett uttalande från kommunistpartiet.

Meng Hongwei är anklagad för att ha missbrukat sin makt, vägrat att följa kommunistpartiets beslut, för att "slösaktigt" ha spenderat statens pengar och för att ha tagit emot mutor, uppger partiets disciplininspektion i ett kort uttalande.

Meng var tidigare en av flera biträdande ministrar för offentlig säkerhet i Kina och tillsattes som ordförande för den internationella polisorganisationen Interpol 2016. I september förra året försvann han mystiskt under ett besök i hemlandet Kina.

Så småningom tillkännagav kinesiska myndigheter att han frihetsberövats under anklagelser om bland annat mutbrott. I oktober skickade Meng in sin avskedsansökan till Interpol. Han har inte gått att nå sedan han frihetsberövades och det är oklart om han har blivit tillåten att få advokathjälp, skriver Reuters.

Meng Hongwei anmäldes försvunnen av sin fru Grace Meng i Frankrike som skrivit brev och bett om hjälp från president Emmanuel Macron i samband med att Kinas president Xi Jinping besökte Frankrike i veckan.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN