Syriska armén: Israeliskt flygplan nedskjutet

Publicerad 2017-03-17

Syriens armé hävdar att man skjutit ner ett israeliskt flygplan och träffat ett annat, uppger nyhetsbyrån AFP.

Armén hävdar att de båda flygen träffats nära staden Palmyra i Syrien.

Enligt den israeliska tidningen Haaretz skedde attacken efter att Israel skjutit mot flera mål i Syrien.

Följ ämnen
Israel

Tidningen kallar händelsen den allvarligaste incident som skett mellan de två länderna sedan det syriska inbördeskriget inleddes för sex år sedan.

Israeliska flygvapnet ska ha attackerat flera mål i Syrien, och som svar ska den syriska armén ha skjutit missiler mot israeliska stridsflyg. Enligt den israeliska armén ska ingen av missilerna ha träffat. Den syriska armén hävdar dock att man träffat ett stridsflyg och skjutit ner ett annat.

”Tvingade resten att lämna”

”Vårt flygvapen sköt ner ett stridsflyg över ockuperat territorium och träffade ett annat, vi tvingade resten att lämna”, uppgav den syriska armén i ett uttalande enligt den statliga syriska nyhetsbyrån Sana.

Enligt den syriska armén var de israeliska stridsflygen inne i syriskt luftrum, och man kallar det israeliska flygvapnets operation för ”en aggression som hjälpt Islamiska staten”.

”Slog ut en av raketerna”

Israeliska arméns uttalande låter något annorlunda:

”Under natten angrepp våra flyg mål i Syrien. Flera missiler sköts av syriska styrkor efter uppdraget, vårt luftförsvarssystem slog ut en av raketerna” skriver man enligt norska adressa.no.

Följ ämnen i artikeln