Paradisöarna gick från noll covidfall till coronakaos

Uppdaterad 2021-06-05 | Publicerad 2021-06-04

Paradisöarna Lakshadweep utanför Indiens sydkust hade länge noll covidfall.

Sedan påtvingades befolkningen en ny ledare som struntade i pandemireglerna.

Nu har var nionde öbo haft smittan, och missnöjet kokar.

Den 20 december 2020 hade 9,4 miljoner indier covidsmittats. Men inte en enda på de 36 öar i Indiska oceanen som kallas Lakshadweep.

Den dagen påtvingades de 64 000 invånarna, varav 96 procent är muslimer, en ledare från det hindunationalistiska regeringspartiet BJP.

Den nye föreståndaren för öarna, premiärminister Narendra Modis gamle vän Praful Khoda Patel, landade i ett chartrat plan och inledde sitt ämbetstid med att strunta i coronakarantänen, som alla besökare dittills tvingats till.

Förbjöd nötkött

På vägen från flygplatsen såg han en protestbanderoll med slagord mot BJP-partiets nya medborgarlag, som diskriminerar muslimer. Patel beordrade genast att banderollen skulle plockas ner, och att ägarna till marken där den stod skulle arresteras.

Sedan avskaffade han den obligatoriska coronakarantänen. En månad efter Patels ankomst dök det första covidfallet upp, den 18 januari, och till dags dato har över 7300 smittats. Det motsvarar drygt elva procent av befolkningen.

När Praful Khoda Patel dessutom förbjöd nötkött, tog bort det 40 år gamla alkoholförbudet, stängde ner alla mjölkgårdar på öarna och rev ett antal fiskares redskapsbodar för att bygga vägar bredde missnöjet ut sig bland befolkningen.

Muslimska öbor demonstrerar mot Lakshadweeps hindunationalistiska ledare.

Nu sprider sig internetkampanjen #SaveLakshadweep över Indien, och den kommunistledda delstatsregeringen i närbelägna Kerala kräver att Patel avlägsnas som föreståndare för öarna.

”Sett vad som händer Indiens muslimer”

21 öbor, däribland flera som krävde att karantänreglerna skulle kvarstå, har åtalats och många andra har arresterats.

– Vi har sett vad som händer med Indiens muslimer. Från Kashmir till Delhi instiftar Modi-regimen lagar som ska göra muslimer till andra klassens medborgare. Samma sak händer med oss nu, säger studenten Mohammad Saalim till tidningen The Guardian.

BJP-administrationen på Lakshadweep hävdar att målet för de nya lagarna är att ”utveckla öarna”. Några av lagarna har inte trätt i kraft än, utan ska slutligen godkännas av regeringen i Delhi. Det gäller bland annat en ny lag som ger polisen rätt att fängsla misstänkta i ett år utan rättegång.

Den 24 maj beordrade ögruppens föreståndare till slut en total lockdown, som ska pågå fram till 6 juni, enligt Hindustan Times.